SLÁNSKÉ NOVINY

Slánské veřejné zakázky stále pod pokličkou

2010-06-12 08:42:53, - redakce

Před dvěma měsíci vyzvaly opoziční strany v městském zastupitelstvu - ČSSD a KSČM, starostu města ke zprůhlednění systému veřejných zakázek a výběrových řízení ve Slaném. Cílem této  výzvy bylo jak zefektivnění celého systému a možnost dosáhnutí určitých finančních úspor, tak i zlepšení informovanosti občanů Slaného a odstranění tak určitých pochybností, které některé zakázky a výběrová řízení provázejí.

Znalci slánské komunální politky byly k úspěšnosti této výzvy skeptičtí a nějakou progresivní změnu v přístupu starosty k těmto záležitostem příliš neočekávali. A bohužel, měli pravdu.  Ani po dvou měsících se na systému zadávání  veřejných zakázek a výběrových řízení na městském úřadě  nic nezměnilo. Nezlepšila se ani informovanost veřejnosti o těchto věcech.

 

A tak jsme se dotázali jednoho ze signatářů této výzvy, Jany Klasové, předsedkyně městské organizace KSČM, jak na tuto vývu reagovalo vedení města:

Slánské noviny: Před časem se ČSSD a KSČM obrátily na vedení slánské radnice s výzvou k větší transparentnosti veřejných zakázek. Došlo v této věci k nějakému posunu?

Jan Klasová: Pan starosta Rubík pozval pana Matějku a mne na jednání 17.května s tím, že se k němu dostala tato výzva. Omluvil se, že dříve se touto výzvou nemohl zabývat, protože byl na mnoha jednáních a materiály určené jemu do rukou vyřizuje jen on sám. Společně jsme se tedy v tomto termínu sešli.

Slánské noviny:V jaké atmosféře se celé jednání uskutečnilo?

Jan Klasová: V úvodu našeho jednání nám pan starosta vyčetl, že jsme tuto výzvu zveřejnili dříve, než měl možnost se s ní seznámit. Vzhledem k tomu, že náš termín na jednání s odpovědí byl 1.květen, byla tato již zveřejněna v místním tisku a pan starosta  byl vyzýván k reakci ještě před svým seznámením se s ní. Přesto vyslovil  připravenost na vstřícné jednání. Pan Matějka - jako člen Kontrolního výboru zastupitelstva, ještě upozorňoval, že Kontrolní výbor několikrát žádal o informaci, jak jsou dělána výběrová řízení a reakce na tyto žádosti nebyly ze strany vedení města žádné.

Slánské noviny: Dojde tedy k nějaké nápravě či zlepšení v informovanosti veřejnosti o těchto zakázkách a výběrových řízeních?

Jan Klasová: Pan starosta nám předložil čtyři druhy variant, kdy jsou dělána výběrová řízení a kdy je možno zakázku objednávát přímo. Je to dáno výší zakázky. Seznámil nás s tím, jak jsou výběrová řízení vyhlašována, jak jsou zveřejňována na veřejných místech, či jak jsou případně jednotlivé firmy oslovovány - umožňuje-li to zákon. Nic ale prý nebrání tomu, aby se přihlásilo neomezené množství firem. Jak jednotlivci v závěrečném řízení hlasovali, není možné zveřejňovat. V závěru jsem se dohodli na tom, že do každé komise k jednotlivým výběrovým řízením bude přizván jeden zástupce opozice za ČSSD nebo KSČM. Taktéž bylo řečeno, že budou vyhašovaná výběrová řízení zveřejňována na internetových stránkách města.

 

Slova  a sliby starosty však zatím naplněna nebyla. Na úřední desce Městského úřadu jsou stále zveřejňovány jen ty informace, které ukládá zákon. O ostatních zakázkách se občané města nedozvědí nic. Jen pro ilustraci - právě v těchto dnech se chystá strosta města podepsat smlouvu na nákup nového přístrojového vybavení pro slánskou nemocnici ve výši 45 miliónů korun od firmy Braun Medical.   Bohužel, mimo okruh nejbližších spolupracovníků staarosty, nikdo nemá "právo" vědět, jaké přístroje kupujeme, proč právě od této firmy, případně jaké další nabídky slánská radnice na tuto opravdu velkou zakázku obdržela.

Zatím neralizován zůstal i starostův příslib o účasti zástupců opozice na jednání komisí k výběrovým řízením.

 

Související články:

Výzva k transparentnosti veřejných zakázek