SLÁNSKÉ NOVINY

Slánský futsal opět potvrdil svou kvalitu

2018-04-24 14:01:23, - redakce

V právě končící futsalové mistrovské sezóně vystupovalo celkem šestnáct  celků osmi slánských týmů.

Nejúspěšnějším týmem je dlouhodobě Hrasl Slaný, který pod vedením Jana Landvojtoviče nastupuje ve třetí nejvyšší soutěži, divizní skupině "A".  V minulých sezónách se Hrasl pohyboval vždy v horních patrech tabulky, i letos se čekalo, že by mohl hrát o medaile, byť soutěž obohatili hned tři kvalitní nováčci a z druhé ligy sem sestoupil silný kadaňský Betis. Slánský celek se však dlouho v soutěži doslova trápil, když se pohyboval v sestupovém pásmu. Hlavním problémem byla absence gólmana Frolíka, zlepšení tak přišlo s angažováním zkušeného Daniela Hnízdila. Tým se pod jeho taktovkou konečně probral, začali se trefovat především Ondřej Kuba, David Procházka a Petr Klusáček, herně se dařilo i dalším a body na kontě Hraslu přibývaly. Nakonec z toho bylo osmé místo, což je sice trochu za očekáváním, nicméně vzhledem k tragickému úvodu sezóny nakonec optimální umístění.
V nižší regionální soutěži - Středočeském krajském přeboru - naše město reprezentovaly hned dva celky, a to zkušené MCE Slaný a R.S.C. Čechie Slaný. Vzhledem ke zmiňovaným zkušenostem a kvalitě hráčských kádrů obou týmů se očekával boj v horní polovině tabulky, vše nakonec bylo jinak. Čechie hrála dlouho o záchranu, nakonec  naštěstí úspěšně, i tady bylo problémem obsazení brankářského postu, kde se vystřídalo několik borců, včetně zkušených ligových harcovníků Michala Kudrny a Petra Vošmíka. V poli pak pro záchranu udělal nejvíce díky 54 přesným zásahům nadějný mladíček Radovan Kroutil, což pro něho znamenalo i druhé místo v tabulce střelců. Tradičně se trefoval i nestárnoucí kanonýr Tomáš Kvapil či Josef "Bican" Průcha, v obraně hru tvrdili především Miroslav Chadima, Bohumil "Bobeš" Mrština či Ondřej Švásta. Druhému slánskému zástupci v krajském přeboru, celku MCE, se dařilo více, konečné čtvrté místo s devítibodovou ztrátou na medailovou pozici je však asi trochu zklamáním. Celek dirigovaný zkušeným Janem Snovickým, se však musel obejít bez několika svých opor, z důvodu zranění byl téměř celou sezónu mimo především Libor Volf z druholigovými zkušenostmi z litoměřického Gardenline, citelně chyběl i Tomáš Zíma či brankář Martin Havelka. Tým tak táhli především Michal Nykl, Miroslav Pospíšil či Martin Žahour.
V divizní soutěži se představily i ženy R.S.C. Čechie Slaný, v pětičlenné tabulce se umístily na konečném čtvrtém místě, když vždy porazily poslední Kolín a v několika případech potrápily i týmy na medailových pozicích. Oporou celku pak byly především Lucie Uhrová a Kamila Slámová.
Úspěch zaznamenaly slánské celky v nejvyšší okresní soutěži - Okresním přeboru Kladno. Z prvenství se mohli po druhé v historii radovat borci 1. DFK Slaný, hrající pod taktovkou nestárnoucího gólmana Libora Hovorky. V poli mu pak skvěle sekundovali rovněž nestárnoucí František Švásta a střelci Dominik Tauš, Martin Kratochvíl a Lukáš Křeček. V dramatickém finále během posledního hracího dne pak na druhé místo v soutěži dosáhl celek R.S.C. Čechie Slaný "B", který měl ve svých řadách především dvě střelecké hvězdy, již zmiňovaného Radovana Kroutila a tradičního kanonýra Juraje Stolára. Pouhé dva body za medailovými pozicemi skončil na čtvrtém místě FK Union Slaný, opírající se především o svého špílmachra Vojtěcha Štěrbu či bratry Davida a Michala Kučerovi. O příčku níže se umístil FC Foboz Slaný, který dlouho bojoval v pásmu sestupu, konečné umístění je tak pro tento celek jistě úspěchem. Hru zde tvoří nestor tohoto týmu Václav Zíma, v brance se dařilo Janu Šarbochovi, branky střílel především Milan Svítek (druhý v tabulce střelců), střelecky se dařilo i otci se synem - Karlovi a Michalu Kratinovým. Tradiční účastník této soutěže AC Sparta Slaný byl překvapivě od začátku soutěže účastníkem boje o udržení, záchrana se nakonec sparťanům podařila díky skvělým výkonům v průběhu posledního hracího dne. Oporou týmu pak byl tradičně Vladimír Sedláček, o branky se pak starali především Michal Kozelka, Josef Bauer a Libor Urban. O příčku níže, na deváté pozici, se pak umístil celek MCE Slaný "B", který měl kádr rovněž na lepší umístění. Nevyšlo však několik utkání a nakonec z toho byl, naštěstí úspěšný, souboj o udržení. Kádr rezervy MCE byl velice vyrovnaný, oporou byl kapitán Jan Snovický.
I v Okresní soutěži II. třídy se z prvenství radoval slánský celek, a to R.S.C. Čechie Slaný "C". Ten skvěle skloubil zkušenosti starších hráčů s dravým mládím, výsledkem pak byla spanilá jízda soutěží. I tady si skvěle zastřílel Radovan Kroutil, jeho nedostižných 44 vstřelených branek mu vyneslo korunu krále střelců. Snažili se však i další, střílelo to např. Bohumilu Mrštinovi a Zdeňkovi Řehákovi. Páté místo v této soutěži vybojoval celek FK Union Slaný "B", kde byl hlavní oporou Adam Synek. Osmou příčku pak obsadil tým Jafra FK Slaný, v jehož dresu si s chutí zastřílel především Lukáš Voborník.
Skončila rovněž soutěž veteránů, tedy soutěž hráčů nad 40 let, a to rovněž úspěchem slánského futsalu. Svou úspěšnou pouť futsalovou sezónou zde zakončil vítězstvím celek R.S.C. Čechie Slaný, v jehož řadách se dařilo především Tomášovi Kvapilovi, ale i Miroslavu Chadimovi, navrátilci Luboši Bůžkovi či ligové posile Petrovi Šnídlovi. Čechisté se tak mohou těšit na účast na červnovém finálovém turnaji mistrovství ČR, které se uskuteční ve Vsetíně. Veteránské soutěže se zúčastnili i borci 1. DFK Slaný, kteří se umístili na konečné čtvrté příčce.
Slánský futsal se tak rozhodně v právě končící mistrovské sezóně neztratil, byť mu chybí to základní - kvalitní sportovní hala, tak své město reprezentoval důstojně.

Pavel Nepil