SLÁNSKÉ NOVINY

Slaný před volbami

2010-10-12 21:04:45, - redakce

Dojde po 16 letech ke změně vládnoucí strany na slánské radnici? V posledních čtyřech volebních obdobích vždy vítězila ODS a bez problémů vytvářela pravicové koalice. Letos to však s obhajobou této dominance pro ni nevypadá právě nejlépe. A je docela možné, že v místních podmínkách bude následovat nedávný osud volebního "vítěze" - Paroubkovy ČSSD. Tedy, že sice vyhraje komunální volby ve Slaném, ale nenajde žádnou stranu ochotnou s ní jít do koalice.

Mezi hlavní předvolební témata patřila ve Slaném především otázka manipulace s veřejnými zakázkami. Opoziční strany ČSSD a KSČM velmi intenzivně poukazovaly na vážná pochybení při organizaci výběrových řízení. Slánská ODS, která zcela kontroluje celý proces výběrových řízení a veřejných zakázek se ani nepokusila některá z obvinění vyvracet nebo alespoň vysvětlit. Pouze prosadila na jednání zastupitelstva usnesení, kterým kontrolnímu výboru zakázala prověřit způsob zadávání veřejných zakázek města. V době, kdy se ze všech stran volá po zprůhlednění celého systému výběrových řízení a slovo protikorupční je i názvu současné vlády, je to pozoruhodný triumf Rubíkova vedení slánské radnice. Pokud snad měl někdo z občanů pochybnosti, zda argumenty slánské opozice jsou opodstatněné, po tomto skandálním rozhodnutí již nemůže pochybovat vůbec nikdo. V průběhu volební kampaně vyšlo najevo též několik skandálních prodejů majetku města do rukou podnikatelské skupiny úzce napojené na vedení slánské ODS, především na starostu města dr. Ivo Rubíka. Doslova za hubičku byl těmto podnikatelům rozprodán městský majetek v hodnotě vyšší než 150 milionů korun.  

 

ODS získala v roce 2006 v městském zastupitelstvu celkem 13 mandátů. Všeobecně panuje přesvědčení, že zisk 10 a více mandátů v roce 2010 by byl pro ODS mimořádným úspěchem. Spíše se dá očekávat 8-9 zastupitelských míst. Jedinou stranou, která i přes tato vážná obvinění stále podporuje ODS je KDU-ČSL, možná proto, že je do některých kauz přímo zapojena (např. Slánská radnice). Je však otázkou, zda se strana do zastupitelstva vůbec probojuje. Již v roce 2006 získala pouze 3 mandáty a od té doby kredit KDU-ČSL ještě poklesl. V letošních parlamentních volbách získala KDU-ČSL ve Slaném pouze 1% hlasů. Je tedy málo pravděpodobné, že se najde dostatek voličů, kteří by tuto stranu do městského zastupitelstva dostali. Patrně i proto, že pokud již chce někdo podpořit současnou pravicovou slánskou radnici, pak si patrně rovnou zvolí ODS, kterou upřednostní před prakticky neviditelnou KDU-ČSL. Třetím do party v současné slánské koalici je Volba pro město. Ovšem, mezi představiteli VpM a vedením slánské ODS nepanují nikterak idylické vztahy. VpM se cítí poškozena pompézní a agresivní volební kampaní ODS, kdy veškeré zásluhy si přisvojuje ODS. Navíc, mezi oběma stranami došlo v průběhu předvolební kampaně i k několika osobním střetům poté, co aktivisté ODS byli přistiženi při ničení předvolebních plakátů VpM. ODS znervózňuje i to, že koalice TOP09 a VpM může po volbách oslovit s návrhem povolební spolupráce další středové či pravicové strany ve Slaném - např. USZ, VV či SPOz. Koaliční potenciál tohoto uskupení, byť patrně nedosáhne tolika mandátů jako ODS, je tak výrazně větší, než u silnější ODS. S nabídkou povolební spolupráce by slánská ODS patrně neuspěla ani u Unie sportu a zdraví, neboť právě odmítavá politika slánské ODS k podpoře sportu iniciovala vznik tohoto sdružení. Také neustálé verbální útoky čelných funkcionářů ODS proti představitelům USZ signalizují, že mezi těmito pravicovými stranami by další spolupráce byla velmi komplikovaná a obtížně představitelná. Poslední pravicovou stranou ve Slaném jsou Věci veřejné. U této strany však jsou oprávněné obavy, zda se může do slánského zastupitelstva vůbec dostat. Její předpokládaný volební výsledek se bude patrně pohybovat kolem 5%, které by mohly stačit na zisk maximálně 2 mandátů v městském zastupitelstvu. Její program je však velice blízký levicí prosazovaným tématům (vyrovnané rozpočty, zprůhlednění veřejných zakázek) a jejich heslo boje proti politickým dinosaurům by mohlo pomoci hledat programové průniky s levicovými a středovými stranami i ve Slaném.

 

Volič, který si přeje výraznou změnu v práci slánské radnice, zprůhlednění zadávání veřejných zakázek, zabránění výprodeje městského majetku či ekonomickou stabilizaci města, bude patrně volit strany, které jednoznačně prosazují změnu v současné radniční politice. Těmi jsou především Strana práv občanů - Zemanovci a ČSSD. SPOz se orientuje především na ty voliče, kteří nejsou spokojení s politikou obou velkých stran - ODS a ČSSD. V květnových parlamentních volbách získala tato strana ve Slaném 5% hlasů a tak je možné předpokládat, že v městském zastupitelstvu získá 2 až 3 mandáty.

Slánská ČSSD by pak chtěla s ODS soupeřit o vítězství v komunálních volbách. Její aspirací musí být minimálně 6 až 7 mandátů v městském zastupitelstvu. Nespornou výhodou ČSSD je, že se v celé novodobé historii nepodílela na vedení města a není zapojena v žádných podivných kauzách silně zavánějících korupcí. Naopak, zvláště v posledním období tyto praktiky velice hlasitě kritizuje a poukazuje na protizákonná jednání současných představitelů. Velice prospěšné Slanému může být při jejím zapojení do budoucí koalice schopnost kvalitativně změnit vztahy ke Středočeskému kraji a zvláště hejtmanu dr. Rathovi a oddělit osobní animozity starosty dr. Rubíka od zájmů rozvoje Slaného a získávání dotací z EU.

Počítat je nutné i s KSČM, která jasně deklaruje věci, které chce v dalším směřování města podpořit. Chce znovu zahájit městskou bytovou výstavbu, zabránit privatizaci tepelného hospodářství města a samozřejmě podporuje snažení o zprůhlednění systému zadávání a výběru veřejných zakázek. Volební zisk komunistů ve Slaném se stabilně pohybuje kolem 15%, což dává reálný předpoklad zisku 4 mandátů. Podpora KSČM, která sama o sobě neusiluje o žádné placené funkce, může být velice důležitá v tajných volbách uvolněných zastupitelů - starosty a místostarostů a proto všechny strany s jejich názorem a volebním programem budou muset počítat. Její rostoucí vliv jen podtrhují útoky sympatizantů ODS, které jsou vedeny proti jejímu lídrovi dr. Peškovi. Podobně jako ČSSD se KSČM zapojila do koalice na krajské úrovni a její vliv na možnosti získání dotací pro Slaný je nesporný.

 

Jako nejpravděpodobnější varianta povolebního uspořádání ve Slaném se nám tak jeví vytvoření  široké "koalice pro změnu" slánských politických stran, která by měla nastolit úplně jiné poměry správy města, než jsou dosud uplatňované autoritativním vedením ODS. A to je možná ta nejlepší zpráva pro občany města. Nebo alespoň pro ty, kteří sdílí názor, že demokracie je především diskuse, jak pravil náš první československý prezident T.G. Masaryk.