SLÁNSKÉ NOVINY

Starosta pod palbou kritiky

2010-06-25 17:10:36, - redakce

Červnové zasedání městského zastupitelstva se odehrávalo  v duchu řady kritických vystoupení zástupců opozice k předkládaným materiálům i k jednání starosty města.  Některé výhrady a připomínky opozičních zastupitelů odhalily tak vážná porušení zákonů a předpisů, že se jim budeme věnovat podrobněji v samostaných článcích.

Již úvodní bod,  schválení  zápisu  minulého zasedání, přinesl první střet.  Jindy jen formální schvalovací proceduru narušila připomínka dr. Pešky, který písemně upozornil na to, že v  části zápisu, který specifikuje úkol starosty města informovat zastupitelstvo o plánovaných investičních akcích, jsou jiné formulace, než bylo na posledním jednání zastupitelstvem schváleno.   Přes tuto vážnou námitku prohlásil starosta, že ověřovatelé zápis schválili a zápis je platný. Jelikož tak učinil bez hlasování zastupitelů i bez vyjádření ověřovatelů zápisu k uvedené námitce, porušil tím jednací řád městského zastupitelstva. Toto starostovo svévolné a autoritářské rozhodnutí vyvolalo pochopitelnou nevoli u opozičních zastupitelů, který způsob, jak se starosta vypořádal se zjevným pochybením svých podřízených pokládali minimálně za nekorektní.

Nejvážnějším bodem programu  bylo schválení závěrečného účtu města za rok 2009 (podrobněji zde). Již skutečnost, že město v loňském roce hospodařilo se schodkem 81 miliónů korun by měl být  pro většinu občanů alarmující. Ovšem zastupitele pravicových stran tento bod ponechal zcela klidnými. Vystupovali tak jen zástupci KSČM a ČSSD. Dr. Peška uvedl, že vedení města nebylo schopné reagovat na nastupující ekonomickou krizi a přijmout odpovídající úsporná opatření. Ing. Dosoudil  rozporoval některé údaje ve zprávě a dožadoval se vysvětlení překročení čerpání u řady položek (mzdy, služby, pohoštění apod.). Starosta jejich vystoupení označil jako předvolební kampaň.

Další serie bodů programu byla ve znamení řady rozpočtových opatření, která de facto vedou ke zvýšení schodku hospodaření města resp. vyčerpání všech ekonomických rezerv již v polovině roku. Minimálně ve dvou případech - nákup vánočních ozdob a stěhování infocentra, opoziční zastupitelé navrhovali tato opatření, s ohledem na schodkový rozpočet, odložit. Pravicová většina si jejich schválení však snadno vynutila.

Opozici se tak podařilo pouze prosadit návrh, který předložil dr. Peška, na formu úhrady za opravu klimatizace ve VSH, který městu přinese úsporu cca 50.000 Kč. Původní návrh městské rady předpokládal, že potřebnou částku cca 570.000 Kč bude VSH řešit formou leasingu. Dr. Peška však předložil protinávrh, aby město využilo volné finanční prostředky, které má aktuálně k dispozici, na půjčku VSH s.r.o., kterou by tato firma městu zpětně v dalších letech splácela. Tato finanční operace by tak uspořila právě výše uvedených cca 50.000 Kč, které by jinak VSH musela zaplatit navíc ve formě leasingových splátek. Neznalost ekonomické problematiky v tomto bodě projevil místostarosta Bartoníček, který ve svém vystoupení zpochybnil možnost takovéhoto postupu. Ale jak ing. Dosoudil, tak i vedoucí finančního odboru, paní Nová, jeho tvrzení vyvrátili a postup navrhovaný dr. Peškou potvrdili jako běžný. Je paradoxní, že tak triviální ekonomickou operaci nedokázal navrhnout  nikdo z vedení města ani z městské rady.

V dalším průběhu jednání zastupitelstvo nedoporučilo schválit odprodej pozemkové parcely v lokalitě U hvězdárny. Tento návrh inicioval dr. Peška, který poukázal na to, že předložený návrh je pro město ekonomicky nevýhodný.

Velmi vzrušenou debatu přineslo projednávání zápisu z Kontrolního výboru. Starosta i další představitelé města vytýkali předsedovi výboru, panu Švarcovi, řadu formálních i faktických nedostatků. Pan Švarc, i někteří další zastupitelé naopak uváděli řadu příkladů, kdy město nerespektuje požadavky Kontrolního výboru.  V až hysterickém vystoupení se zneplatnění zápisu dovolávala paní Šebestová, která v jednom ze zápisů měla nesprávně uvedeno křestní jméno. Naopak, pan Matějka i dr. Peška upozornili na skutečnost, že starosta města porušuje pravidla při  výběrových řízeních  a veřejných zakázkách, neboť nerespektuje to, že u projednávání veřejných zakázek má být přítomen zástupce Kontrolního výboru. Na tuto výtku nedokázal starosta dr. Rubík nikterak reagovat, ani své pochybení vysvětlit.  V průběhu debaty o nákladech na vydávání Slánské radnice vyšlo najevo, že na tisk tohoto periodika nebylo nikdy vypsáno výběrové řízení, a tisk zajišťuje tiskárna pana Kočky, člena městské rady, již po řadu let zcela bez výběrového řízení.

Předposledním bodem programu bylo schválení dotací občanům z Fondu na obnovu domů ve Slaném.

Celé jednání pak končilo diskusí, kde se mj. opětovně dotázal dr. Peška starosty města, kdy bude zastupitelům předložen přehled o plánovaných investičních akcích města na rok 2010 - 2011. Místo jasné odpovědi si však všichni přítomní mohli vyslechnout pouze další z arogantních vystoupení starosty ve stylu partajních tajemníků minulých desetiletí, které je možné shrnout do obratu: "když po mě něco chcete, tak mi to dejte písemně". Jeho zjevná neochota v tak samozřejmém požadavku vyvolala údiv řady přítomných  zastupitelů i občanů.