SLÁNSKÉ NOVINY

Ve Slaném vítězí ODS

2018-10-07 08:31:31, - redakce

V slánských komunálních volbách přesvědčivě zvítězila ODS. Získala celkem 7 mandátů.

I když ODS patřila k hlavním favoritům komunálních voleb, tak výrazné vítězství (23,9%) patrně neočekávali ani ve slánské ODS.  

Na druhém místě se umístilo hnutí ANO, které získalo 4 mandáty. Volebním ziskem 14% zůstalo slánské ANO hluboko za celostátními preferencemi i patrně svým očekáváním.  O proti roku 2014 ztratila 1 mandát.

Těsně na 3. místě, ale rovněž s 4 mandáty skončila USZ. O proti předchozím volbám si o 1 mandát polepšila.

Překvapením je velmi slušný výsledek OMS, které skončilo na čtvrtém místě (11,2%) a získalo tak 3 mandáty (+1 o proti roku 2014).

Stejný počet mandátů získalo i Naše město (10,1%). A také Svobodní (10,1%).

Asi největší propad zaznamenalo SPOLU (KDUČSL / |VPS), které  obhajovalo celkem 5 mandátů, ale volební zisk 8,6% stačí pouze na 2 zastupitelské mandáty.

Poslední stranou která se kvalifikovala do slánského zastupitelstva je SPD. Získala 1 mandát a  přízeň 5,04% slánských voličů.

Zcela propadla slánská ČSSD, kterou podpořilo pouze 4,2% voličů a tak tato strana bude v příštím období v zastupitelstvu chybět.


Ze zastupitelstva tak "mizí" někteří dlouholetí komunální politici. Např.  bývalý místostarosta města, pan Jaroslav Hložek (VPS) či dlouholetý člen rady města MUDr. Bohumil Vašek (KDU-ČSL). Chybět bude rovněž bývalý starosta města a pozdější místostarosta, ing. Zálom (ČSSD).

Úplných nováčků bude v novém zastupitelstvu zasedat celkem  9. Svůj mandát obhájilo celkem 16 zastupitelů z právě skončeného volebního období.