SLÁNSKÉ NOVINY

Yes, we can!

2016-07-25 20:47:39, - redakce

Ano, můžeme.
Vypůjčit si proslavené Obamovské heslo "Yes, we can", což v přeneseném významu  znamená asi něco jako "když chceme, tak to dokážeme", se může zdát, při komentování některých kroků slánské radnice,   poněkud troufalé.

Mgr.  Hrabánek, po svém zvolení do funkce starosty prohlásil: "věci se vrací do normálu." A bohužel, po několika měsících panování nového vedení slánské radnice mu musíme dát za pravdu. Vše špatné, co se předchozí koalice Změny snažila ze slánské radnice vymést, se nám rychle vrátilo zpět. 
Porušování zákonů, zatajování informací, cenzura a diskriminace opozičních názorů,  ekonomicky  nesmyslná rozhodnutí ... to vše, co známe či si pamatujeme z posledních let starostování představitelů ODS, tedy dr. Rubíka a Mgr. Hrabánka, je v plném rozsahu zpět.

Nově zvolená městské rada, jako jedno ze svých prvních rozhodnutí, rozhodla o vytvoření komise pro otevřený úřad. Ne, že bych si myslel, že náš městský úřad potřebuje nějakou velkou nápravu, jeho zaměstnanci pracují spolehlivě  a zodpovědně. Ale nějaký prostor pro lepší přístupnost městského úřadu směrem ke slánské veřejnosti se jistě najde.
K čemu je nám však práce nějaké komise, když schází to elementární: A tím je vůle po otevřenosti ze strany osob ve vedení města.
Uvedu krátce jen několik příkladů:

Zatajování informací
V dubnu letošního roku jsme se obrátil na místostarostu Záloma, aby objasnil důvody, které jej vedly k podání trestního oznámení na bývalého místostarostu města, pana Hložka, za dobu jeho působení ve sdružení Terra Prosperita. Pan Zálom však, místo aby nás seznámil s tím, jakých majetkových deliktů se údajně měl pan Hložek dopustit, si nechal vypracovat právnický posudek, ve kterém městem placený právník, pan Matějka, filosoficky rozebírá otázku, jaké informace  ke své práci potřebuje zastupitel vědět. A protože se pan Matějka domnívá, že okolnosti zmizení majetku v hodnotě několika milionů korun  není pro zastupitele důležitá informace, tak pan Zálom na otázku k objasnění důvodů svého trestního oznámení prostě odmítne odpovědět.

Cenzura
V reakci na dubnové změny na slánské radnici jsem do redakce Slánské radnice zaslal článek "Co všechny nebude", v kterém se zabývám především  některými plánovanými investičními akcemi našeho města a jejich předpokládaným osudem v dalším období, pod novým hrabánkovským vedením. Bohužel, v květnovém čísle Slánské radnice se tento článek neobjevil. Na můj dotaz, proč nebyl článek zveřejněn, mi bylo odpovězeno, že je příliš dlouhý a bude otištěn v dalším čísle.  Místo něj si slánští občané mohli přečíst vyprávění o pěkném školním výletu nejmenované základní školy. Informovat občany o investicích, které mohou významně ovlivnit rozvoj našeho města v horizontu příštích 20 let, není z pohledu vedení slánské radnice důležité.
Ale ani v červnovém čísle Slánské radnice se tento článek neobjevil. Tentokrát se už vedení města ani   neobtěžovalo jeho absenci nějak odůvodnit. A tak jsem jen připomenul, že dle tiskového zákona je každý vydavatel u tiskovin hrazených z veřejných rozpočtů povinen poskytnout příslušný prostor i pro názory opozičních představitelů. Domníval bych se, že 1 strana z 20, tedy 5% z rozsahu Slánské radnice, by mohlo být chápáno jako "dostatečný prostor" pro prezentaci názorů opozičních zastupitelů. Bohužel,  ve Slaném je i 5% příliš mnoho. A tak byl výše uvedený článek otištěn až po 3 měsících, v červencovém čísle, společně s komentářem pana starosty, ve kterém se snaží pan Hrabánek občany města přesvědčit, v čem všem se autor této prognostické statě mýlí.

Diskriminace
Předchozí rada města (odvolaná v dubnu 2016) ustavila sportovní a kulturní komisi mimo jiné i proto, aby byl zajištěn veřejný a nestranný dohled nad rozdělováním  příspěvků na sportovní a kulturní činnost. Rozdělení příspěvků sportovním oddílům ještě předchozí rada (vycházející z členů koalice Změny) na základě návrhu sportovní komise stihla v březnu letošního roku projednat a bez připomínek schválit. Ovšem příspěvky na kulturní činnost již projednávalo nově ustavené hrabánkovské vedení města a to se nějakým názorem kulturní komise nenechalo příliš ovlivňovat. A tak, přesto, že kulturní  komisí doporučené subjekty splnily všechny požadavky na přidělení grantu tak, jak je vyhlásilo a schválilo na začátku roku zastupitelstvo města, hrabánkovská rada města svévolně některým žadatelům navržený příspěvek odebrala a naopak svým "oblíbencům" jej neúměrně zvýšila. Nejvíce z tohoto upraveného rozhodnutí rady města profitoval pan Šváb (bývalý člen rady města za ODS).
Když jsem se na jednání červnového zastupitelstva dotázal pana Hrabánka a pana Bartoníčka, jaké byly důvody k tomuto diskriminačnímu rozhodnutí, jejich vyhýbavé a plytké odpovědi by se daly shrnout do stručného: "my prostě můžeme".
Yes, we can!

Porušování zákonů
Zcela tajemnou situaci vytváří kolem Technických služeb pan Bartoníček. Tento uvolněný člen rady, který má problematiku Technických služeb v gestci, odmítá odpovídat na jakékoliv otázky, které se týkají činnosti této městem spoluvlastněné  firmy. V souvislosti s nově uzavřenými smlouvami, podivném stáhnutí výpovědí některých smluv i nejasnostem kolem proplacení neodsouhlasených a nikdy neobjednaných prací jsem položil panu uvolněnému radnímu několik otázek. Týkaly se znění nové smlouvy s Technickými službami, vyřešení legislativního rámce, neuskutečnění výběrového řízení, proplácení faktur a podobných problémů. A přesto, že jsem se s těmito dotazy na pana Bartoníčka obrátil již 29. června, dodnes nemám od něj jedinou relevantní odpověď. Přitom na dotazy zastupitele má každý pracovník městského úřadu, a tím spíše pak vedoucí funkcionář města, odpovídat bez zbytečného odkladu.
Přitom si velmi dobře vzpomínám, jak v loňském roce, téměř každý měsíc zásoboval pan Bartoníček, ještě v roli opozičního zastupitele, každého vedoucího funkcionáře města 30 až 50 dotazy každý měsíc. A když neobdržel na některý z těchto dotazů včas odpověď, ihned posílal stížnost na Ministerstvo vnitra.
Mnohem závažnější je však to, že  stejně pochodil se svojí žádostí na zaslání znění nově uzavřené smlouvy i člen dozorčí rady Technických služeb, pan Hůla (zastupitel za Stranu svobodných občanů).  Je jistě logické, že pokud má někdo vykonávat kontrolní dohled nad činností městem spoluvlastněné organizace, což je hlavní náplní práce člena dozorčí rady, pak asi k tomu potřebuje znát  jaké smluvní vztahy má tato organizace s městem uzavřeny. Bohužel, ani panu Hůlovi se požadovaných informací nedostalo.

A výsměch na konec
Za nic jiného, než jako plivnutí do tváře všem slušným lidem ve Slaném  pak nemůže být chápano nedávné rozhodnutí vedení města o tom, že administraci procesu rekonstrukce čistírny odpadních vod bude řídit firma Allowance. Allowance patří mezi nejzprofanovanější firmy, které se v minulosti podílely na četných manipulacích při výběrových řízení.  Tímto svým rozhodnutím a okolnostmi, které jej provázely - tedy např. to, jak se pan místostarosta Zálom pokoušel ukrást z oficiální dokumentace této investiční akce  platnou smlouvu na jinou dlouho předem výběrovým řízením vybranou firmu a další nejasnosti kolem angažování  firmy Allowance  městem Slaný ukazují, že současná mocenská garnitura dokáže ještě mnohem více, než jsme si možná mysleli.

Ano, nové vedení slánské radnice si myslí, že může cokoliv. Ale není to pravda. Pan Hrabánek není pan Obama.  Pan Hrabánek se do své funkce starosty nedostal z vůle většiny občanů města, ale zradou několika zastupitelů, kteří rychle a snadno zapomněli co slibovali svým voličům a co od nich ti, kteří je  vyslali  do zastupitelstva města, očekávali. Ano, pánové Hrabánek, Bartoníček či Zálom si mohou dělat na slánské radnici co chtějí. Ale jen tak dlouho a do té míry, dokud jim to my ostatní dovolíme.
Protože i MY můžem.
Yes, we can!

L.Peška
Naše město / KSČM