SLÁNSKÉ NOVINY

Zastupitelé se bojí rozhodnout

2017-03-14 09:36:33, - redakce

Již po řadu měsíců opakovaně navrhuje ing. Šmehlík zařazení bodu odvolání místostarosty města na jednání městského zastupitelstva. Zatím stále marně. Jaké důvody jej k tomu vedou vysvětluje ve svém článku.

Když zastupitelé v březnu 2016 odvolali pana P. Záloma (ČSSD) z funkce starosty města, vytýkali mu zejména, že sám a na vlastní triko, v rozporu s rozhodnutím Rady (RM) potažmo Zastupitelstva (ZM) města,  realizoval kroky k provedení (jím nespecifikované) částečné  rekonstrukci čistírny odpadních vod (ČOV) a bránil převzetí vodárenské infrastruktury (dále jen "Voda") zpět do majetku města. Hrál prostě za privátní firmu Veolia a.s.

Pan Zálom (ČSSD) coby starosta města v kauze Voda nepostupoval podle zákona o obcích. Tj. pokud  nesouhlasil s postupem tak,  jak byl schválen v RM či ZM měl dát kauzu zpět k projednání ZM a zde svůj postup a představy na realizaci obhájit  nebo požádat ZM aby řízením a podepisováním předmětných následných smluv pověřilo kohokoli jiného. To neudělal, místo toho se plnění usneseni RM a ZM vyhýbal a nic nepodepisoval. V dopise na Ministerstvo vnitra, odbor veřejné kontroly a dozoru označil členy RM za tuneláře a škůdce a zastupitele slepými a poslušnými schvalovateli usnesení, kteří nevěnují pozornost oponentním  argumentům. (které  nikdy nepředložil).
Po převolení vedení města byl p. Zálom (ČSSD) usazen na post  místostarosty (nové koalici slánská ČSSD dodala tolik důležité 3 hlasy) a mohl dále realizovat vlastní představy o "ČOV a vodě". Najal firmu (Allowamce) za 50 tis. Kč, která vypsala novou soutěž na dodavatele projektové dokumentace (stará mu nevyhovovala), za 1.295 tis. Kč a dělal vše pro to, aby zvrátil všechna do té doby přijatá usnesení RM, jako  např.:
-  Dne 13. června 2016 při předávání funkce manažera rozvoje města zcizil p. Grohmannovi důležitou smlouvu s externí firmou, která do té doby administrovala celou akci "ČOV a voda". Ptáte se proč? No zcizením smlouva mizí ze světa,  prostě neexistuje a pan  Zálom (ČSSD) má volné ruce k tomu, aby  protlačil svoji spřátelenou firmu Allowance.
-  Spolu s Allowance zahájili kroky (zastavit vydání registračního listu dotace) k tomu, aby Slaný nedostalo dotace na rekonstrukci ČOV. Ptáte se proč? No potřebují realizovat částečnou rekonstrukci se spřátelenou stavební firmou (tu by vybrala  Allowance) a hlavně bez možné kontroly státních orgánů.
-  Vymyslel další způsob, jak brzdit realizaci dříve naplánované  akce "ČOV a voda". Obelhal zastupitele tvrzením, že k získání dotace je nutno zpracovat tzv. koncesní projekt. Tedy projekt, který má určit  zda je výhodnější provozovat infrastrukturu privátním subjektem nebo převést do vlastnictví města. Ptáte se proč? No jde opět o nezískání dotace, celou akci zbrzdit a zabránit převzetí Vody městem. Jeho záměr  díky práci především opozičních zastupitelů, nevyšel. Pan  Zálom (ČSSD) však nikdy svoji lež nevysvětlil.
-  Jakýsi anonym podal trestní oznámení na p. Grohmanna, p. Zlámala a p. Richtra ve věci "ČOV a voda". ,  Údaje uvedené v oznámení byly do té doby známé jen velmi úzkému okruhu osob - i p. Zálomovi. Pánové Zlámal, Richtr a Grohmann jsou shodou okolností ty osoby, které p. Zálomovi (ČSSD) a jeho záměrům stály nejvíce v "cestě".
-  Nekompetence pana Záloma (ČSSD) se projevuje i v další slánské kauze - parkovací dům (APD). Zde již od podzimu 2015 není schopen (ochoten) realizovat usnesení RM a ZM. Výsledky jednání s Komou (protokoly ze soudů) utajuje, pravděpodobně s cílem dosáhnout mimosoudní dohody s Komou (což je v rozporu s usneseními RM a ZM). Na výzvy připravit materiály k projednání v ZM nereaguje.
- A je tu další kauza s APD nyní z r. 2016. Je jak vystřižená z mafiánského filmu "GangsterKa". Pan Zálom (ČSSD) nepřejímá (nebo zatajuje) obsílky od soudu, na vlastní soud se nedostaví a město Slaný prohrává soudní při o zaplacení pokuty, kterou uložil ÚHOS, v celkové (dosavadní) výši 395 tis. Kč. Ti, kteří město poškodili (starosta Hrabánek a spol.) slavně vítězí. Podrobně se o této záležitosti může každý dočíst v tištěné i webové verzi  Slánských novin v článku "Jak na radnici ruka ruku myje".
- Slánská nemocnice již v r. 2016 měla mít vyřešeno vytápění oddělenou plynofikací budov - tedy tak, jak požadovalo vedení nemocnice. Díky zdržování, kdy p. Zálom (ČSSD) preferuje stavbu centrální kogenerační jednotky (pochopitelně spřátelenou stavební firmou), ztrácí tak nemocnice čas na rekonstrukci a dosavadním  nehospodárným  způsobem vytápěním také neušetřené finance ve výši  cca 3 mil. Kč ročně.
 - Dosud p. Zálom (ČSSD) nevysvětlil záležitost, kdy z kasy města bez vědomí RM pořídil do své kanceláře spektrální analyzér MRAS inv.č. 4606 v ceně 30.225,80 Kč (vyhledává štěnice), dále mobilní generátor šumu inv.č. 4607 v ceně 7.381 Kč a dalekohled Celestron UPClose. Zajímavostí jistě je, jak p. Zálom (ČSSD) získal inventarizační čísla od příslušného odboru, když nákup nebyl řádně schválen radou města a je tedy nezákonný..
- Dne 22. 2. 2017 v ranních hodinách verbálně a po té fyzicky napadl úctyhodného občana města jen pro jeho politické postoje a názory.
Jak výše uvedeno, pan Zálom (ČSSD) je nekompetentní, neschopen se demokraticky podřídit rozhodnutím orgánů obce, nezná základní normativy a zákony nutné k výkonu funkce místostarosty,  je lehce zmanipulovatelný se sklony prosazovat své záměry dehonestací druhých, lhaním, podvody a dokonce i násilím.
Co říci závěrem. Bylo by dobré v zastupitelstvu  jednou  počínání  p. Záloma (ČSSD) projednat a nejlépe tajnou volbou rozhodnout zda má ve funkci zůstat či ne. Jedenáct (opozičních) zastupitelů již více než rok po takovém řešení volá. Osobně navrhuji projednání bodu "odvolání pana Záloma (ČSSD) z funkce místostarosty" pravidelně na každém jednání zastupitelstva. Starosta Hrabánek  a koalice dělá vše pro to, aby se zastupitelé k tajnému  hlasování nedostali.  Jsou dvě možnosti, buď si chtějí udržet koalici a teplá místečka nebo já fabuluju,  jsem zaujatý a pan Zálom (ČSSD) je mužem na svém místě. Pokud platí to druhé - tedy, že nemám pravdu , pak  je  s podivem,  proč se zastupitelé bojí rozhodnout.

L. Šmehlík - zastupitel