SLÁNSKÉ NOVINY

Až se k nám právo vrátí

2014-10-08 14:20:19, - redakce

Občané našeho města si mohli v poslední době přečíst mnoho o tom, co se v minulých letech v našem městě nepodařilo a co bude nutné v nejbližší době změnit.. Všichni se shodují na tom, že ne vše půjde udělat ihned a že realizace nejvíce potřebného je závislá především na penězích.


Jedna věc se ale dá udělat hned a nestojí to v zásadě žádné peníze. Tou věcí je dodržování zákona.

 

Jeho porušování dosáhlo v našem městě v posledních letech za vlády tzv. koalice těžko uvěřitelných rozměrů. Ukázalo se, že vedení města bez jakékoliv kontroly, vede ke ztrátě zábran a víře ve vlastní neomylnost a beztrestnost. Někteří členové místní městské rady možná už poznali po výslechu na policii, že se automatické zvedání rukou pro jakékoliv návrhy, které jsou jim předkládány, nemusí vyplácet, když oni sami nemají nejmenší zájem se s projednávanou věcí seznámit.

 

Myslím, že se u nás nenajde jiné město, kde by jednotlivec dal za město souhlas se stavbou bioplynové elektrárny a nikoho o tom neinformoval, podepsal 6 dodatků ke smlouvě o stavbě parkovacího domu, které úplně změní obsah smlouvy v neprospěch města, podepsal dlouhodobé smlouvy na pronájem městské infrastruktury bez jejich projednání orgány města a jejich vyvěšení na úřední desce, podepsal nájemní smlouvu na restauraci v Grandu, po  jejímž skončení musí město zaplatit nájemci více než 2 mil. Kč, podepsal pro město naprosto nevýhodnou smlouvu na prodej pozemků a staveb v bývalých kasárnách za situace, kdy město mělo se stavební firmou podepsánu smlouvu na stavby domů v této lokalitě v rozsahu cca 100 mil. Kč, aniž o tom tuto firmu informovalo a  město muselo jako odškodnění této firmě zaplatit 2 mil. Kč a nikdo se nad tím nepozastavil, souhlasil s tím, aby organizovaní veřejných zakázek ve městě zajišťovala bez jakékoliv kontroly  soukromá firma, jejíž jednatel je podle zpráv tisku trestně stíhán za několik případů manipulace s veřejnými zakázkami a není ani překvapením, že tato firma organizovala i výběr dodavatele parkovacího domu. Ve výčtu těchto naprosto neuvěřitelných případů by bylo možno ještě dlouze pokračovat,  je to ale  zbytečné.

 

Nyní je po dlouhé době totiž šance tento stav změnit. Občané by ale měli vybírat nové tváře zejména z některých nových stran a hnutí, které v těchto volbách kandidují a ignorovat osoby, které jsou sice schovány na čelních místech kandidátek subjektů jako OMS, TOP 09, Volba pro Slaný, Strana zelených a KDU ČSL,ale tito lidé  jsou  přímo odpovědní  za současný stav města.

 

Myslím, že občané již zjistili, že kroužkováním mohou dokázat divy a pokud se jim to podaří i v našem městě, teprve pak můžeme snad říci slovy písničky Spirituál kvintetu, že se k nám  právo vrátí.

 

P.S. Pokud se někdo může domnívat, že jsem takto "chytrý" až nyní,může si najít i  jiné články, které mně byly v průběhu let uveřejněny ve Slánských novinách, a jak jsem nyní zjistil i před posledními komunálními volbami (článek Nejsem starostova loutka, Slánské noviny 2.10.2010).

 

JUDr.Tomáš Richtr

Unie pro sport a zdraví