SLÁNSKÉ NOVINY

Cenzurováno Slánskou Radnicí

2012-05-26 10:42:44, - redakce

S žádostí o zveřejnění svého příspěvku, který odmítla vydat Slánská Radnice, se na nás obrátila paní  Lucie Dobešová. 

Dobrý den,

ráda bych ve vašich novinách zveřejnila svůj článek, který Redakční rada Slánské Radnice odmítla zveřejnit s odůvodněním, že už mi prostor poskytli (viz. níže).

Ráda bych k tomu úvodem ještě podotkla:

Redakční rada SR mi neumožnila v červnovém vydání reagovat na nařčení a urážky, které se na mne snesly v reakci pana starosty a šéfredaktorky na můj květnový příspěvek. Považuji za alarmující, že dle Redakční rady SR cílem slánského radničního periodika není vedení polemik!!!! Toto je názor Redakční rady, která ve Slaném nikdy nebyla zvolena, nýbrž jen časem vyplynula. Děkuji Slánským novinám za zveřejnění.

Děkuji,

Lucie Dobešová

Komu: Lucie Dobešová,

Předmět: článek do SR # Datum: 24.5.2012 22:52:17

Dobrý večer, paní Dobešová,

Váš článek v následujícím vydání nezveřejníme, protože měsíčník Slánská radnice  je periodikem, které má občany informovat o aktuálních událostech v oblastech  kultury, sportu, volného času a dalším dění ve městě. Váš příspěvek je příliš  dlouhý a tématicky se do takto zaměřeného periodika nehodí. Jak jsme Vám již  odpovídali v minulém vydání, kde jsme Váš dopis zvěřejněli a tím Vám prostor pro  Váš názor poskytli, cílem tohoto periodika rozhodně není vedení politických ani  jiných polemik.

Přejeme hezký den

Petra Kučerová,  Petr Kolačkovský,  Ivo Horňák

Slánská radnice

 

Reakce na květnovou slovní přestřelku
Vážení spoluobčané, pane starosto, paní šéfredaktorko,
v květnovém čísle Slánské radnice jsem si dovolila vyjádřit svůj osobní názor obyvatelky tohoto města. Soudě podle okamžité reakce pana starosty a šéfredaktorky Kučerové jsem si ale dovolila moc.
Jejich reakce byly zcela neadekvátní a plné spekulací, navíc mne paní šéfredaktorka nepřímo osočila z toho, že radniční tisk zneužívám ke zviditelnění své osoby. Proto chci obyvatele našeho města ubezpečit, že toto v žádném případě není mým cílem. Pevně však věřím, že tímto dodám odvahu dalším slaňákům vyjádřit v tomto tisku svůj názor navzdory nevoli, která se proti mně za tento počin snesla. Každý obyvatel tohoto města má na to právo.
Musím především oponovat názoru šéfredaktorky, že přednost v radničním tisku by měla mít křížovka, program kina či zajímavosti o vesmíru před zásadními body projednanými Radou a Zastupitelstvem města. Paní šéfredaktorka mi podsouvá požadavek, aby ve SR byly otiskovány zápisy ze zasedání Rady a Zastupitelstva. Naučí-li se paní šéfredaktorka číst pozorně, zjistí, že jsem mluvila o zásadních tématech, nikoliv zápisech. Nemusí mne ani upozorňovat, že tyto zápisy jsou dostupné na internetu, neboť já je mám všechny vytisknuté, o čemž pochybuji v jejím případě. Paní šéfredaktorka se podle výpovědí z řad opozičních zastupitelů ještě ani jednou neukázala na zasedání Zastupitelstva města. Přesto si myslí, že je ta pravá na svém místě. Je třeba paní šéfredaktorce také vysvětlit jednu věc: jak sama podotýká, ne všichni mají možnost sledovat zápisy z jednání na internetu, ovšem tento problém neřeší vývěsní deska. Jelikož jsem obyvatelkou místní části Dolín, vzdáleného od Slaného 2 km, s tristní veřejnou dopravou do města, vím, že je mnoho obyvatelů (především starých a nemohoucích), kteří se do samotného centra města dostanou jen párkrát za rok. Tací se najdou třeba i v domě s pečovatelskou službou apod. Těmto lidem je asi "prdplatný" program kina. Ti, kteří do kina mohou, si můžou jeho program přečíst přímo tam, či na internetu. Paní šéfredaktorka se brání tomu, aby ve SR byly otiskovány "články, ze kterých ční politická hesla a výkřiky" a aby zde vznikla "politicky podbarvená debata." Ani já jsem, paní šéfredaktorko, nikdy nic takového nežádala. Ano, pravda je, že není povinností města vydávat radničním periodikum. Proto žádám, když už ho naše město vydává a vynakládá na to nemalé prostředky, mělo by ho využívat pragmaticky, ve prospěch věcných informací z chodu města, dát zde prostor kterémukoliv obyvateli města a až ve zbývajícím prostoru doplňovat volnočasová témata. K tomuto bych ráda citovala z dokumentu jménem Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2011 a 2012: "..radniční periodika obvykle neobsahují názory odlišné od názorů vedení úřadu (radnice)? jsou zahlcovány nekonfliktními tématy, jakými jsou zejména sport a kulturní aktivity, a to na úkor důležitých témat, jejichž řešení spadá do kompetence volených orgánů obce či kraje? veřejnost zpravidla není informována o tom, že na zasedáních zaznívají také názory jiných členů či návrhy jiných řešení daných záležitostí... výsledná řešení jsou pak nepravdivě prezentována jako jediná možná a správná, čímž se trvale a dlouhodobě poškozuje veřejné vědomí..."
Panu starostovi pak musím oponovat ve dvou tvrzeních. Především jsem já osobně nikdy nežádala, aby do redakční rady byli ustaveni další lidé na základě stranického klíče. Toto je pane starosto příkladné poškození veřejného vědomí. Jsem členkou kontrolního výboru a ten navrhl, aby redakční rada byla doplněna o jednoho člena zastupitelstva (bez stranické specifikace), což bylo zastupitelstvem schváleno a Vy se tomu přesto vehementně bráníte. Tento člen by měl podle mého názoru především dohlédnout na to, aby zásadní témata ve SR byla, když na to nemá čas šéfredaktorka - vysoce vytížená tisková mluvčí společnosti Eurovia (jak se sama prezentuje).
Ano, na březnovém Zastupitelstvu jsem vzhledem k nemoci mého syna nebyla, nicméně pokud mi to dovoluje zdraví mě samotné a mých dětí, vždy se zasedání účastním, ačkoliv to není mou povinností. Informace však nemám formou "jedna paní povídala", jak tvrdíte, ale mám je přímo od zastupitelů (opozičních i koaličních) a členů kontrolního výboru. Informace o Vašem rozhodování o obsahu SR pak skutečně mám od "jedné paní" - šéfredaktorky SR Kučerové, což sama vypověděla při zasedání kontrolního výboru.
Skutečně nemám zapotřebí zneužívat toto radniční periodikum k vlastní prezentaci vzhledem k tomu, kolikrát jsem v posledních dvou letech byla v tisku. Snažím se pouze dosáhnout objektivity tohoto periodika a přimět obyvatele Slaného, aby nebyli lhostejní a své názory se nebáli vyjádřit, neboť ve Slaném není vše tak sladké, jak se nám prezentuje.
Lucie Dobešová
Slaný Dolín