SLÁNSKÉ NOVINY

Do padesátí zemí světa

2010-09-21 16:57:02, - redakce

Forma podníkání nebo chcete-li zaměstnání zavádí majitele cestovní kanceláře SLAN tour, RNDr. Ladislava Pešku, velmi často na různé zahraniční cesty. Jaké dojmy či zážitky  si ze svých stovek zahraničních cest přinesl?

SN: Kolik zemí jste již navštívil?

Nevedu si nějakou přesnou statistiku, ale rozhodně jich bude již přes padesát. Z evropských zemí je jen obtížné najít nějakou, kde jsme ještě v rámci svých služebních cest nebyl, a řadu zemí jsem navštívil i na jiných kontinentech - v Severní a Jižní Americe, Africe i v Asii.   Je pravdou, že většinou tenhle "cestovatelský zeměpis" kopíruje potřeby či záměry  cestovní kanceláře SLAN tour. Ale samozřejmě nechybí ani nějaké typicky dovolenkové destinace. Také bych nechtěl tvrdit, že jsem všech těchto více než 50 zemí opravdu procestoval. Někdy má návštěva trvala třeba jen 1-2 dny. Takhle jsem si odskočil např. do Tunisu, Libye či Maroka. V jiných případech se zase jedná o tak rozlehlé země či státy, že je nemůžete poznat ani během několika delších návštěv.  Takže  přesto, že např. Rusko, USA či Kanadu jsem navštívil již několikrát, tak nemohu tvrdit, že bych je "procestoval".   Ale samozřejmě je hodně zemí, které jsem projel doslova křížem krážem - hodněkrát jsem byl v Řecku, Portugalsku, Velké Británii, Itálii, samozřejmě i v Chorvatsku nebo ve Španělsku. Pochopitelně i naše sousední či blízké země, jako Rakousko, Slovensko či Maďarsko znám velmi dobře.

 

SN: Kde jste byl nejdále?

Pokud to vezmu zeměpisně, pak na severu nejdále na Islandu, na jihu v Jihoafrické republice, směrem na východ pak v Pekingu a na západ v kanadském Vancouveru na pobřeží Pacifiku. Pokud bych to měl ještě rozšířit na nadmořskou výšku či hloubku, pak nejvýše v Peruánských Andách, cca 4.200 metrů nad mořem a nejhlouběji při potápění v Rudém moři v Egyptě, cca 10 metrů pod hladinou moře.

 

SN: Je nějaká země, která vás zaklamala nebo do které byste se nechtěl vracet?

Takovéto názory jsou značně subjektivní a zpravidla hodně souvisí s dojmy  a zážitky, které si z dané země odvážíte. Asi nejvíce jsem byl zklamán ze své krátké návštěvy Maroka. Ale možná to bylo způsobeno jen tím, že jsem nebyl osobně připraven na zvláštnosti a specifika typická pro arabský svět. Na straně druhé, např. při návštěvě jiných arabských zemí - Libye, Egypta, Tunisu či Spojených arabských emirátů, jsem měl jednoznačně pozitivní dojmy.

 

SN: Které země či místa ve vás zanechaly největší dojem.

Tady se asi nebudu moc odlišovat od klasických "highlight" nabídek cestovních kanceláří. Jsou věci, které se musí zažít a jen obtížně se sdělují. Například pozorování večerních hrátek lví rodinky v Jižní Africe, nebo sestup do hrobky egyptských faraonů v Gíze či návštěva národního parku Arches na americkém Středozápadě patří dozajista k věcem, které se nedají zapomenout.

A pak jsou také místa, která si člověk vysní, že jednou navštíví, a pamatujete si ten den, kdy se vám to splní, kdy poprvé v životě stanete na athénské Akropolis, newyorské Broadwayi či pařížské Eifelovce.

 

SN: Určitě jste během svých cest poznal  i řadu lidí ?

Po pravdě, možná méně, než by se čekalo. Ono totiž při běžné cestě se setkáváte zpravidla s recepční v hotelu, či pracovníkem půjčovny automobilů někde na letišti při ryze formálních situacích. Ale samozřejmě na určité národnostní zvyklosti by měl být člověk připraven. Například na preciznost až pedantnost Němců, nebo na nevázanost až laxnost Italů či Francouzů. Velmi jsem byl překvapen opravdu vstřícností a bezprostředností Kanaďanů a naopak, jen těžko se srovnávám s mnohdy zcela neodůvodněnou arogancí Američanů. Ale samozřejmě, nelze to paušalizovat.