SLÁNSKÉ NOVINY

Dvacet šest hlupáků

2012-12-02 09:14:30, - redakce

Tento příběh by se také mohl jmenovat "Pohádka o dvaceti šesti hlupácích a jednom králi". Bohužel, není to pohádka, ale reálná story o tom, v jakou frašku proměnil jednání zastupitelstva starosta města, dr. Rubík. 

Již od jara letošního roku se téměř na každém zastupitelstvu v různých podobách objevuje bod "Výstavba bioplynové stanice na Těhuli".

Nyní se ukázalo, že starosta města při projednávání tohoto bodu účelově zamlčuje před členy zastupitelstva zásadní informace důležité k projednávání tohoto problému. 

Již při prvním projednávání tohoto případu v červnu letošního roku, kdy  většina členů zastupitelstva hlasovala proti zahájení této stavby na území města, zamlčel starosta členům zastupitelstva, že již o 2 měsíce dříve vydal souhlas stavebnímu úřadu s touto stavbou. A přesto, že potají se stavbou souhlasil, tak před očima slánské veřejnosti a patrně vědom si blížících se krajských voleb, hlasoval rovněž proti této stavbě. 

Následně, o 3 měsíce později, se z popudu starosty dostává na program jednání tento bod znovu. Starosta se snaží, nejen na jednání zastupitelstva, ale velmi usilovně i pomocí zákulisního lobingu, přesvědčit zastupitele, aby změnili svůj již jednou jasně vyjádřený názor, a se stavbou bioplynové stanice souhlasili. Marně. Většina členů zastupitelstva se opět vyjádřila proti této stavbě.

To však nikterak nebránilo starostovi města, aby se o měsíc později, tj. v říjnu tohoto roku, doslova vysmál do obličeje všem členům zastupitelstva i stovkám občanů, kteří se jasně vyslovili proti budování této stanice. Na opakovaný dotaz stavebního odboru, jaké je stanovisko města k této stavbě, totiž starosta opět uvedl, že města Slaný nemá k této stavbě žádných námitek. Z členů městského zastupitlstva, kteří se dvakrát zabývali touto otázkou, zvažovali všechna pro i proti, tak učinil jen partu 26 hlupáků, kteří si snad jen nějakým omylem myslí, že na základě svobodných občanských voleb by  o něčem měli rozhodovat.  

Že tím starosta města vyjádřil jasně, jaké řídící metody hodlá na radnici ve svém posledním volebním období uplatňovat, je zřejmé. Zastupitelstvo je mu dobré, jen potud, pokud plně souhlasí s jeho rozhodnutími. Pokud však se většina členů zastupitelstva vyjádří proti jeho osobním zájmům, pak je prostě ignoruje. I za cenu bezprecedentního porušení všech základních principů demokratického řízení našeho města.

To však ještě stále není konec tohoto smutného příběhu.

Na listopadovém jednání městského zastupitelstva se pan Matějka (ČSSD) obrátil na starostu města s žádostí o vysvětlení jeho postupu, který byl jednoznačně v rozporu s usneseními zastupitelstva.  Starosta Rubík však po této otázce místo odpovědi arogantně ukončil jednání. Přesto, že řada zastupitelů proti tomuto hlasitě protestovala. A raději pak před přítomnými rozezlenými občany Slaného prchal z jednacího sálu.

Nejednomu z přítomných pak, s ohledem na to, že zastupitelstvo probíhalo ve dnech oslav a vzpomínek na události 17. listopadu, vytanulo na mysli známé listopadové heslo: "Nejsme jako oni." Na adresu slánského starosty lze po těchto jeho skutcích a projevech říci: "Ano, jste mnohem horší."