SLÁNSKÉ NOVINY

Jak se hospodaří s prostředky města

2010-10-01 16:52:22, - redakce

Aneb co se mi nelíbí. Uvedu pouze několik příkladů.

Před několika roky byla k nelibosti části občanů našeho města na vánočním stromě na náměstí nahražena vánoční hvězda a bílé osvětlení, které ladilo s ostatní výzdobou, reklamní hvězdou firmy Orion a modrými hvězdičkami. Nikdo nevěří, že tato reklama byla naším městem provozována zcela zdarma. O náklady na přestojení, údržbu a odstrojení této výzdoby se postaralo město. Celý rok trvalo, než kontrolní výbor zastupitelstva města dostal nestandardní cestou k nahlédnutí smlouvu, podepsanou samozřejmě starostou města. Podepsána byla skutečně bez protiplnění. Zastupitelstvo města tento fakt svou pravicovou koaliční většinou "smetlo" prostě se stolu. Za reklamu ve městě, jako všude, se ale musí platit, což všichni vědí.

 

Na odbor životního prostředí přivedl pan starosta paní architektku, se kterou podepsal smlouvu na dendrologickou studii části lesoparku Háje nad školou. Studie obsahuje dva sešity na křídovém papíře, text psaný velkými písmeny česky a latinsky a zároveň zobrazuje jeho budoucí podobu. Některé strany se v prvním a druhém sešitě opakují. Jak je tato precizní studie skutečně využívána a jak Háje vypadají, většina Slaňáků ví. Studie stála 180 000 Kč.

11 pracovníků na odboru životního prostředí si s problémem Hájů nedokáže poradit a navíc si na další úkoly najímá odborníky, jako např. lesního hospodáře, placeného ze státních peněz.

 

Vedoucího plavecké haly  Ing. Vrzáčka, který práci ovládal, vystřídal p. starosta p. Schneiderem (místopředsedou MO ODS), který následně pobíral 2x větší plat než on. Takovéto přidělování "trafik" se slánská veřejnost nedozví. Dokonalá cenzura, zkreslování a manipulace se zápisy, neuveřejňování interpelací a připomínek opozice, spojené s arogancí současného vedení města, je obrazem zneužívání politické moci. 

 

Vedení města udělalo kus práce . Jak poctivá byla, ukáže příští období. V každém případě nelze upřít snahu město zviditelnit, což se podařilo. Co vše zde bylo vykonáno, si lze přečíst v materiálech ODS. Je však ale třeba rozlišit, co je zásluha zastupitelstva města a co ODS. Lze k tomu jen dodat, že ty nejdůležitější věci by zde udělalo i jiné vedení, v některých případech možná lépe a hlavně levněji.

S věcmi výše uvedenými lze jistě polemizovat, jsem ale přesvědčen, že Slaný potřebuje ve vedení města změnu, což jistě cítí i značná část spoluobčanů.

 

 

Mgr.Stanislav Švarc

člen zastupitelstva města  za ČSSD