SLÁNSKÉ NOVINY

Je čas na změnu

2010-10-09 11:33:07, - redakce

Přinášíme další rozhovor o veřejném životě ve Slaném. RNDr. Ladislav Peška se na slánské komunální scéně pohybuje již 20 let a patří tak bezesporu k nejzkušenějším slánským  komunálním politikům.

SN: Patříte k dosti tvrdým kritikům současné pravicové koalice na slánské radnici.

Bohužel, ve Slaném se velmi negativně projevuje  to, že již třetí volební období, tedy dvanáctý rok, řídí město prakticky stále stejní lidé. To sice není primárně nic špatného, ale na jejich pracovních výsledcích je to znát.  Je přirozené, že když současný starosta nastupoval do své funkce, že byl pln elánu, nápadů a činorodosti. V druhém volebním období si již počínal jako rutinér, a vedle pozitiv v řídící práci si osvojil i příznaky tzv. neomylnosti.  Navíc se ukázalo, že velmi snadno podléhá některým lobistickým podnikatelským skupinám. A poslední volební období, to je jen jedna tragédie za druhou. Místo rozvoje města má na zřeteli především udržení si vlastní funkce. V rámci jeho vlastního interního boje proti jakékoliv opozici, ať již té levicové nebo té pravicové uvnitř koaličních stran či dokonce ve vlastní ODS, se snaží všemožně znesnadnit přístup k jakékoliv informovanosti o  jeho činnosti všem ostatním zastupitelům či občanům města.  Pověstný je i tím, že na slánské radnici je možné realizovat jen jeho nápady a myšlenky. Vše ostatní je odsouzeno ke zmaru. Tak postupně doslova otrávil osobní aktivity prakticky všech spolupracovníků, o členech opozice ani nemluvě.  Počíná si v podstatě jako gubernátor nějaké východní provincie, nikoliv jako starosta kulturního města ve střední Evropě.  Až neuvěřitelně pak působí jedno z jeho posledních rozhodnutí, kdy se za městské peníze zadá týden před komunálními volbami celostránkový inzerát v deníku DNES o tom, jak je vše ve Slaném NEJ.

Samozřejmě, že vedle takto výrazné autority, jakým dr. Rubík nesporně je, se obtížně pracuje oběma místostarostům. Pan Hložek již při nástupu do funkce dostal do vínku roli místostarosty, kterého si proti ODS vyvzdorovalo zbytek členů zastupitelstva. A tak se k němu i starosta s částí členů za ODS po celé volební období chovali. Jen velmi obtížně se mu dařilo realizovat některé jeho záměry a není se co divit, že jej to docela otrávilo. Naopak, pan Bartoníček by byl patrně mnohem šťastnější v nějakém historickém badatelském ústavu, než na slánské radnici. Takže je pro mne trochu záhadou, co vlastně, mimo četné historické konference, besedy či výstavy, vlastně na slánské radnici dělá.

Pochopitelně tato atmosféra nespolupráce se projevila i na zaměstnancích městského úřadu. A tak není s podivem, že když přijdete v pátek po obědě do budovy městského úřadu, tak tam zpravidla nenajdete žádného z vedoucích funkcionářů ani řadu zaměstnanců. V této souvislosti si pak jen zavzpomínám, že v roce 1990 měl Městský úřad  celkem 27 zaměstnanců, dnes jich má 120. A Slaný je pořád stejně velké!

 

SN: Jaké největší chyby  podle vás udělalo vedením města v posledních letech

Nejzákladnější problém vidím v tom, že ve vedení města není žádný ekonom či schopný manažer. Je to vidět prakticky na všem, co město dělá. Vedoucí funkcionáři se chovají k rozpočtu či k financím města jako k bezedné pokladnici. Nejsou schopni ani jednoduché ekonomické rozvahy, bilance, posouzení návratnosti vynaložených prostředků. Je to typické chování lidí, kteří nebyli nikdy postaveni před problém hospodařit řádně s vlastními či svěřenými finančními prostředky.

Vezmu jen pár příkladů:

Město samo o sobě provozuje několik budov, je zřizovatelem několika příspěvkových či jiných organizací, patří pod něj asi 10 škol základních či mateřských. Musí tak platit obrovské sumy za telefony, internet, plyn, elektrickou energii. Ale za celých 12 let nikdo nedokázal vypsat výběrovém řízení na dodavatele těchto služeb pro celou sféru tohoto městského majetku či organizací.  Přitom se ví, že je možné ceny těchto služeb snížit až o 30%!

Nebo příklad VSH. Tato organizace prodělává cca 1 milion měsíčně. Přitom se vedení města ani nepokusilo analyzovat příčiny, najít největší zdroje těchto ztrát, neexistuje žádný marketingový plán. Samozřejmě, pokud si pan starosta do vedoucích funkcí odložil své přátele  z ODS bez toho, aby k řízení takové organizace měli alespoň minimální předpoklady, neřku-li už vzdělání, pak se nemůžeme divit, že výsledky jsou takové, jaké jsou.

Na centrální úrovni chybí i jakási střednědobá koncepce či plán, čeho chceme ve Slaném dosáhnout, jakou cestou jít. Způsob investičního plánování  pana Rubíka spočívá v tom, že chaoticky hledá, kde je jaká dotace a na co, a to ve Slaném začneme budovat.  Bez ohledu na to, jestli to opravdu  potřebujeme, či nikoliv. Doslova odstrašujícím příkladem je rekonstrukce  stadionu  Za nádražím.

 

SN: V poslední době opozice velmi důrazně kritizovala systém veřejných zakázek a výběrových řízení.

O tom je snad už zbytečné ztrácet dalších slov. Například v blízkém Mělníce, kde je starostou rovněž člen ODS, se složení výběrových komisí k veřejným zakázkám  schvaluje na jednáních zastupitelstva, a ve Slaném se toto neprojednává ani na úrovni rady. Či např. v Sedleci se mohou všichni občané ze zápisu městského zastupitelstva dočíst jaké firmy se daného výběrového řízení zúčastnily, jakou podaly nabídku, jak byla obodována a kdo byl vybrán. V Plzni jsou veškeré informace k veřejným zakázkám a výběrovým řízením na internetu, včetně seznamu firem, které byly osloveny žádostí o podání nabídky, které se přihlásily, jaké byly jejich nabídkové ceny a kdo byl vybrán. A u nás se všechny tyto informace prohlásí za tajné a pravicová část zastupitelstva  na pokyn starosty města doslova zakáže kontrolnímu výboru, aby některé veřejné zakázky či výběrová řízení zkontroloval! Tak co k tomu chcete ještě dále dodávat!?

 

SN: Jak vidíte budoucnost Slaného v nejbližších letech?

Současná pravicová koalice je evidentně myšlenkově vyčerpána. To je vidět na příkladech těch neuvěřitelných megalomanských či zbytečných projektů, které nám vedení města předkládá. Jsou to nápady hodné města Kocourkova.    je to nesmyslná 100 milionová stavba parkovacího domu, či zbytečná investice do rozkopání kvalitního trávníku na fotbalovém hřišti. 

Pokud se tedy podaří ve Slaném  ustavit po volbách "koalici pro změnu", jak jí pracovně nazývám, pak před ní budou stát především dva hlavní úkoly: Za prvé - ekonomicky stabilizovat město, které po bezbřehém utrácení ODS v posledních měsících se dívá doslova na dno svých finančních rezerv. A za druhé nastolit na radnici zcela otevřenou politiku a princip maximální informovanosti všech občanů.

 

 

Dosud publikované rozhovory Slánských novin s komunálními politiky:

 

Nejsem starostova loutka (JUDr. T. Richtr, člen Rady města)

Věřím ve změnu (L.Čepelák,  bývalý slánský starosta)

Člověk, který se nebojí (L.Šmehlík, předseda SPOZ ve Slaném)