SLÁNSKÉ NOVINY

Jednání zastupitelstva

2014-05-09 06:46:06, - redakce

Jednání zastupitelstva města konané ve středu 23. 4. 2014 přineslo zatím zřejmě největší změnu ve slánské komunální politice tohoto roku. Hned prvním bodem byla volba nového starosty, kterým byl zvolen dosavadní druhý místostarosta Mgr. Hrabánek (ODS).

Sám tento bod je po zvážení všech okolností poměrně velkou záhadou. Po smrti bývalého pana starosty RNDr. Rubíka nebyl, jak je ostatně všeobecně známo, několik měsíců post starosty města obsazen. Bývalý pan starosta zemřel na konci listopadu 2013, nový starosta pak byl zvolen na konci dubna 2014. Téměř na den po pěti měsících! Nový starosta pak bude zastávat svůj úřad, pokud nebude zastupitelstvem města odvolán, do řádných komunálních voleb v říjnu tohoto roku, tedy šest měsíců.
 Toto shrnutí obecně známých souvislostí má své opodstatnění. Nový starosta bude v úřadě po téměř stejně dlouhou dobu, jako bylo město bez svého nejvyššího zástupce. Ačkoliv tedy došlo k naplnění zákona o obcích, který mimochodem na situaci, ve které se Slaný ocitlo, nepamatuje a z laického hlediska (právník by se možná vyjádřil jinak) ji ani neřeší, zůstává zde jedna podstatná otázka - proč se ODS pokusila obsadit post starosty až nyní? Lidsky pochopitelná by byla krátká pieta po smrti RNDr. Rubíka v horizontu několika týdnů, avšak zvolení nového starosty po tak dlouhé době vyvolává řadu otázek a ukazuje při nejmenším na ne zrovna dobré poměry panující v koalici. Velice překvapující je pro mě také fakt, že tento bod nebyl ze strany vedení města žádným způsobem uveden a prostě se přistoupilo k realizaci, což na jednání ZM nebývá zrovna obvyklé. Na ne zrovna dobré vztahy uvnitř koalice by ukazovala i snaha prosadit volbu starosty města aklamací, lidově řečeno veřejnou volbou. Právě tato forma volby vyvolala velkou nevoli u řady zastupitelů (p. Matoušek, p. Matějka, Ing. Šourek). Nakonec byla, naštěstí pro demokracii, zvolena tajná volba, ve které se zastupitelé rozhodovali mezi Mgr. Hrabánkem a zastupitelem za ČSSD Ing. Šourkem.
Další pro město podstatný bod byly informace k otázce Intenzifikace čistírny odpadních vod (bod 6). Zde bylo plynule navázáno na poslední jednání zastupitelstva, kde byla ČOV řešena v diskuzi. Pan starosta informoval přítomné o třech možných variantách financování - plná rekonstrukce s dotací, nutná rekonstrukce bez dotace a vložení vlastnictví čistírny odpadních vod Vodárnám Kladno - Mělník a. s., avšak poslední bod byl, můžeme říci k dobru města i občanů, shledán nevýhodným a prioritní tedy budou první dvě možnosti. To bych hodnotil jako zcela zásadní posun v celé problematice, avšak i tak se nejedná o postup bezrizikový. Pokud bude prosazena plná rekonstrukce za pomoci dotace, Slaný by se mohlo díky chybě v žádosti o dotaci, která by pak tím pádem nebyla městu přiznána, dostat do velkých finančních problémů. Je tedy, dle mého názoru, na místě postupovat s maximální pečlivostí, neboť s dotací nelze automaticky počítat.
Velkým překvapením pro mě pak byla absence jakýchkoliv nových informací ke kauze APD v programu jednání. Celý tento problém byl otevřen až v diskuzi, kde se občan nic nového v podstatě dozvědět nemohl. Jedinou novinkou byl fakt, že se počítá se zrušením Výboru pro parkovací dům a svolání dalšího jednání ZM k tomuto problému. Nutno říci, že od posledního jednání ZM nedošlo i přes rozšíření Výboru pro parkovací dům k žádnému posunu v této problematice a vše je tedy odsouváno do budoucna. Zůstává tedy otázka, zda má současné vedení města vůbec vůli daný problém řešit.

Bc. David Koryta
MO ČSSD Slaný II

Článek tematicky navazuje na článek
http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jednani-zastupitelstva-mesta---jak-to-vidim-ja