SLÁNSKÉ NOVINY

Kam s ním?

2011-08-09 08:02:40, - redakce

Oblíbené nerudovské téma je opět na stole. Tentokrát v souvislosti s rozhodnutím městské rady o zrušení přistavování velkoobjemových kontejnerů na území města i jeho městských částí (Dolín, Želevčice, Trpoměchy aj.).

Že bude mít toto výrazné omezení možností ukládat komunální odpad na místa k tomu vyčleněná výrazně negativní dopad na životní prostředí města i přilehlých obcí je nepochybné. Ve Slaném snad ještě občané akceptují možnost odvozu tohoto odpadu do sběrného dvora, ale na vesnici si patrně řada z nich řekne, že je mnohem jednodušší  věci, které jim doma překáží, odvézt někam do polí za poslední domek ve vesnici, či prostě odhodit někde do příkopu u cesty. 
Hlavním důvodem  tohoto omezení veřejné služby občanům je nedostatek financí v městské pokladně. Přesto, že zajištění této služby není nikterak nákladné, ušetří se maximálně několik desítek tisíc korun ročně, radnice na to prostě nemá peníze. Je to přímý důsledek naprosté ztráty soudnosti při plánování investičních akcích ve městě. Především starosta Rubík prosazuje řadu megalomanských finančně nákladných akcí, na které  město jen obtížně shromažďuje finanční prostředky, a na straně druhé se řada nutných výdajů výrazně omezuje či zcela ruší. V současné době tak město nemá peníze ani na odvoz komunálního odpadu resp. provoz sběrného dvora, ani např. na opravu havarijního stavu Zimního stadionu, kde místo generální opravy (odhad nákladů cca 15 mil. Kč) bylo nutné volit cestu jen "zalepení" nejhorších děr (za cca 2,5 mil. Kč).
A naopak se rozhodnutím městské rady zbytečně stěhuje městské informační centrum z jednoho rohu náměstí na druhé (náklad cca 2 mil. Kč), připravuje se tzv. rekonstrukce stadionu Za nádražím, která spočívá v tom, že kvalitní trávník se vykope a nahradí jiným trávníkem společně s atletickou dráhou pro ve Slaném neexistující atlety (cca za 20 mil. Kč). Vrcholem ekonomického hazardérství je pak starostův plán na výstavbu parkovacího domu na funkčním parkoviště u Grandu za 100 milionů korun. Jen tato investiční akce ochromí ekonomické možnosti města na dalších 10 let.