SLÁNSKÉ NOVINY

Kde je vůle, tam je cesta

2016-09-19 17:34:27, - redakce

Do říjnových  krajských voleb vstupuje i několik slánských občanů. Post krajského zastupitele obhajuje jediný z nich, dr. Ladislav Peška (KSČM). Na jeho dosavadní působení v zastupitelstvu Středočeského kraje se jej dotazoval Honza Machálek (dále jen SN).

SN: Jaký význam má práce krajského zastupitele pro město, z kterého pochází či ve kterém bydlí?
LP: Každý zastupitel se snaží pro své město udělat to nejlepší. V době, kdy byl krajským zastupitelem i dr. Rubík, bývalý starosta města, tak jsme v kraji velmi dobře spolupracovali v jakékoli otázce. Přesto, že na naší slánské domácí scéně jsme byli řekněme politickými protivníky, v krajském zastupitelstvu jsme se vždy snažili udělat pro naše město to nejlepší. Zájem Slaného byl prostě nadřazen nad nějaké naše rozdílné domácí politické názory.
Poté, kdy dr. Rubík zemřel, o další spolupráci města se mnou jako krajským zastupitelem již nebyl mezi jeho nástupci zájem. Situace se zlepšila až  po komunálních volbách v roce 2014, kdy na slánskou radnici přišli noví lidé. V roce 2015 se mi podařilo pro město Slaný zajistit finanční  podporu v řadě jeho záměrů - např. zlepšení  financování lékařské pohotovostní služby ve slánské nemocnici, rekonstrukci osvětlení sbírek slánského muzea, rekonstrukci šaten a sociálního zázemí zimního stadionu či fasády historické budovy slánské radnice.
S nástupem nového vedení, tedy konkrétně starosty Hrabánka, však jakýkoli zájem o nějakou spolupráci ze strany vedení města v tomto směru opět skončil.

SN: Dá se říci, že tedy vaše pomoc je směrována především  do potřeb města?
LP: Nejenom. A možná ani ne nejvíce. Jako mnohem významnější vidím pomoc např.  různým zájmovým, společenským či sportovním organizacím působícím na Slánsku. Za dobu mého působení v krajském zastupitelstvu  se mi podařilo zajistit finanční podporu na činnost či investiční záměry  např. slánskému Sokolu, skautům, Nadaci Mateřství i dalším subjektům. Jsem rád, že jsem mohl napomoci i při řešení zázemí technických dílen Střední integrované školy ve Slaném.

SN: Je známo, že jste se v rámci působení v zastupitelstvu Středočeského kraje zaměřoval především na otázky rozvoje sportu. Jak byste zhodnotil vaše působení v roli předsedy sportovní komise kraje?
LP: S radostí mohu konstatovat, že podpora sportu ve Středočeském kraji se  oproti předchozímu volebnímu období v letech 2012 - 2016 výrazně zvýšila.  Pozitivní roli zde sehrála především dobrá spolupráce mezi Komisí pro sport  a Oddělením mládeže a sportu Středočeského kraje. A samozřejmě vstřícnost myšlenkám podpory sportu ze strany hejtmana a Rady kraje.
Přímá finanční podpora sportovním oddílům a organizacím se z 3 mil. Kč v roce 2013 zvýšila na   46 mil. Kč v roce 2016. V roce 2016 tak nějakou formu finanční podpory získává cca 300 sportovních oddílů a organizací působících na území Středočeského kraje.
Za nejvýznamnější úspěch v systému podpory sportu ve Středočeském kraji pokládám zřízení celkem 17 krajských sportovních center mládeže. Tato sportovní centra zahrnují  většinu v kraji významněji zastoupených kolektivních i individuálních sportů - atletiku, fotbal, hokej, basketbal, volejbal, moderní pětiboj, badminton, ragby, plavání, cyklistiku, kanoistiku i florbal.
Osobně jsem pak velmi rád, že jsem mohl přispět k zachování tradice nejstaršího cyklistického etapového závodu LIDICE, který se od roku 2015 jezdí i v okolí Slaného.
SN: Dosáhli na tuto podporu i slánské sportovní oddíly?
LP: Určitě. Řada z nich, např. fotbalisté, hokejisté, futsalisté či stolní tenisté získali od kraje významné finanční příspěvky na podporu jejich práce s mládeží. Středočeský kraj rovněž pravidelně finančně  podporoval boulderingové závody ve Slaném.
SN: Ale krajská sportovní centra mládeže, která jsou dnes zřízena  téměř v každém větším městě kraje, se Slanému zatím vyhýbají. Proč?
LP: Velmi rád bych napomohl zřízení některého ze sportovních center mládeže i ve Slaném. Ale bohužel, ať již sportovní úroveň, či sportovní zázemí slánských oddílů značně zaostává za jinými městy Středočeského kraje. Před několika lety se rýsovala možnost získat sportovní centrum mládeže pro hokejový oddíl ve spolupráci s kladenským hokejovým oddílem. Ale na Kladně si nakonec pro tuto spolupráci vybrali Kralupy nad Vltavou.
Nebo například futsalisté by si takové centrum zasloužili. Slaný a Slánsko je snad nejrozvinutějším futsalovým regionem v České republice. Hodně práce na tomto poli udělal např. Pavel Nepil. Ale bez odpovídajícího zázemí, tedy existence sportovní haly s regulérní hrací plochou, nemá cenu o zřízení takového centra uvažovat.
Možnosti zřízení centra  bych viděl i třeba v basketbalu, který má ve Slaném dlouholetou tradici. Ale to by nejprve musely dva aktuálně existující slánské basketbalové oddíly táhnout za jeden provaz. Což, bohužel, zatím moc nefunguje.
 
SN: Jak fungovala krajská koalice KSČM a ČSSD? Objevily se  během uplynulých čtyř let nějaké zásadní rozpory?
LP: Myslím, že v zásadě dobře. Oproti předchozímu období, kdy kraj řídila pouze a jen ČSSD pod vedením dr. Ratha, jsme dokázali  eliminovat možnosti excesů, s kterými je činnost bývalého hejtmana spojována. Celým tímto posledním obdobím se pak prolínala snaha o snížení zadlužení kraje, které začalo již za předchozího vedení kraje ODS a hejtmana Bendla, a významně narostlo za hejtmana Ratha. Osobně si myslím, že některé investice kraje z tohoto období byly neuvážené a možná i zbytečné. Jako příklad mohu uvést např. letecké muzeum v Mladé Boleslavi za více než 130 milionů korun. Což byla akce, kterou jsme zdědili po svých předchůdcích a k jejíž smysluplnosti mám opodstatněné výhrady.
Takže problémů mnoho nebylo. Já osobně bych např. výrazně omezil finanční podporu kraje na různých akcích typů pivních slavností, neboť to vnímám jako populismus, který už je za hranou toho, co má kraj pro své občany zajišťovat. Ale chápu, že v ČSSD na tyto věci mají jiný náhled.

SN: Na závěr poslední otázka: Jaký vidíte hlavní smysl vaší práce v zastupitelstvu kraje? 
LP: Pokud bych to měl zobecnit, tak pomáhat. Pomáhat potřebným a užitečným věcem, rozhodnutím, akcím. Sám dobře vím, že není jednoduché prosadit nějakou prospěšnou myšlenku či nápad. Že není jednoduché změnit zaběhnuté staré pořádky. Přijít s novou invencí a prosadit  nové cesty či nápady.

SN: Jaké jsou vaše očekávání směrem k nadcházejícím volbám?
LP: Víte, já jsem realista. Příčí se mi takové to nereálné slibování co vše uděláme lépe - silnice, školy, nemocnice ... Když se podívám na propagační letáky některých kandidátů, tak se mi zdá, že do roka a do dne se budeme mít všichni lépe než ve Švýcarsku a většina věcí bude ještě navíc úplně zadarmo. Jen nevím, kdo nám  všechny tyhle sliby zaplatí.
Takže já osobně, na rozdíl od ostatních kandidátů, mohu doložit, co jsem pro sport a jeho rozvoj v našem kraji i pro město, ve kterém žiji,  opravdu udělal. Pravda, nikdy toho nebude tolik, kolik vám ostatní dokáží slíbit. Ale v tom už se musí rozebrat sám občan - volič.