SLÁNSKÉ NOVINY

Kde se vzaly dluhy našeho kraje

2011-12-24 10:04:26, - redakce

Rád bych se podělil o informaci, která se objevila v posledním Středočeském magazínu. Doporučuji všem, aby si nalistovali stranu 28 a seznámili se s materiálem, který byl zpracován a schválen dne 10.9.2007, kdy neomezeně vládla ve Středočeském kraji ODS.

Samozřejmě chápu, že ne všichni čtenáři mají možnost do regionálního magazínu nahlédnout. Ty mohu ubezpečit, že úvěrová smlouva existuje, navíc je potvrzen dlouholetý dluh v celkové výši 9 000 000 000 Kč.

Ve Středočeském magazínu je zmíněno jméno Heleny Langšádlové, která v době podpisu inkriminované úvěrové smlouvy seděla v tehdejším vedení kraje. Paní Langšádlová je dnes kandidátkou na místo hejtmanky kraje v nadcházejících volbách. Do boje o post hejtmanky jí vyslala TOP 09. TOP 09 = Tradice, Odpovědnost, Prosperita.

Před tím se objevil v Hospodářských novinách článek s názvem " Úspory hejtmani utratili za projekty EU." V tomto článku jsem se však nikde nedočetl o odpovědnosti pana Bendla a paní Langšádlové za katastrofální zadlužení Středočeského kraje.

Nechce se mi věřit, že by Hospodářské noviny o této skutečnosti nic nevěděly. Článek je plný ideologické předpojatosti, manipulací, polopravd a zkreslení. Ale což, to seriózní noviny dělají.

Investigativní žurnalisté z tzv. seriózních a objektivních periodik nám svou profesionalitu předvádějí kontinuálně, neumdlévají v okopávání kotníků, straší Řeckem, démonizují selektivně politiky, adorují nekompetentnost, právní nihilismus, aroganci a relativizaci.

Jistě by nám paní Langšádlová vysvětlila, co si máme představit pod pojmy Tradice, Odpovědnost a Prosperita. O9 máme číst tak, že od tohoto data nás čekají jen samé pozitivní věci ? Obávám se, že Tradicí je lhaní, přetvářka, polovičatost, zbabělost, manipulování fakty. Odpovědným není ministr, který je podezřelý z korupce, jehož úřad spolupracuje se společnostmi s nejasnou majetkovou strukturou a veřejné prostředky putují neznámo kam a komu. Na Prosperitu se opravdu těším, někteří prý už Prosperují. Snad se také dočkáme my ostatní. Stačí se chovat odpovědně, platit daně, statečně přijmout fakt snížení reálné mzdy, vyhrnout si rukávy, usmívat se a šířit kolem sebe dobrou náladu.

Stát je k ničemu, vyžírají ho důchodci, matky s dětmi, zdravotně postižení, Rómové, nezaměstnaní, kteří si povětšinou mohou za ztrátu zaměstnání sami. A ještě jsou tak neuznalí, že odmítají koště a vestu pana Drábka. Prý, aby neztratili pracovní návyky. Na náměstí stojí dav učitelů, policistů, hasičů, zdravotních sester, sociálních pracovníků a referentek úřadu práce, t.č. nezaměstnaných. Všichni netrpělivě vyhlížejí příchod koordinátora projektu " Zametání veřejného prostranství." Radostně přebírají oranžové vesty / znamení levicových socek/, obratně šermují košťaty a v okamžiku jsou ulice jako zrcadlo. K utužení kolektivu poslouží hospoda nevalné úrovně, kde se pracovní úspěch zapije výčepní lihovinou. " Přátelé, nic si z toho nedělejte, musíte studovat, pracovat, podnikat, spoléhat sami na sebe."

Ministr financí je potvrzením toho, že tvrdá práce se v životě vyplatí. V jednom rozhovoru prohlásil, že udělal za svým / parafrázuji/ šedivým životem tlustou čáru, vstoupil do politiky a začal dělat věci, které mají smysl a naplňují ho.

To by bylo, aby se po důkladné inventarizaci neurodilo. Mnozí z nás stanou na prahu nějakého ministerstva nebo poslanecké sněmovny. A konečně začneme dělat něco smysluplného, co nám bude přinášet uspokojení. Z peněz daňových poplatníků profinancujeme nějaký bohulibý projekt, který přinese užitek všem občanům republiky - pacientům, důchodcům, budoucím důchodcům. Založené firmy a společnosti prodáme, převedeme. Okamžitě tak zmizí veškeré pochybnosti o střetu zájmů, zneužívání informací v obchodním styku, zneužívání pravomocí úřední osoby.

A ty nejlepší z nejlepších vyhrají transparentní výběrová řízení na sociální karty, elektronické zdravotní knížky, vybudují tunel Blanku II, Pražané dostanou novou Opencard, zprůhledníme hospodaření Dopravního podniku hl. města Prahy, a tak bychom mohli pokračovat.

Nemovitosti na Floridě kupovat nebudeme. To zařídí člověk, se kterým jsme se zcela náhodou potkali a udělali na něho takový dojem, že nám tu nemovitost rád zakoupí. V duchu Besserova příběhu. A kdyby se v tom někdo začal šťourat, svoláme tiskovou konferenci, prohlásíme se za zmateného, nevědomého a naivního člověka. V průběhu konference tvrdě vystoupíme proti korupci, podvodům, neprůhlednosti. Dáme své místo k dispozici. Všichni přítomní novináři zamáčknou slzu. Odcházíme z vlády, poslanecký mandát si ponecháme. Jeden nikdy neví. Co kdyby se o nás začaly zajímat orgány činné v trestním řízení. Doufám, že mě protikorupční koalice nevydá policejním orgánům.

Dost už bylo sarkastického pošťuchování, závisti a frustrací z vlastního zpackaného života. Musím za to vzít, založím firmu, stanu se OSVČ, nechám se zaměstnat, nevím. Ještě to musíme vydiskutovat a analyzovat na K9 .

Ale to jsem předběhl sled událostí. Předtím musím vstoupit do ODS nebo do TOP 09 , protože o konzervativních hodnotách dokážu mluvit dlouhé hodiny. A hlavně jsem v postojích konzistentní.

A fofrem do reality.

Materiál otištěný ve Středočeském magazínu :

 - Dlouhodobé úvěrování financování Středočeského kraje

 - Smlouva o úvěru - věřitel Komerční banka a.s.

 - poskytnutý úvěr ve výši 4 000 000 000 - čtyři miliardy korun.

Pan ing. Petr Bendl zmocnil pana Antonína Podzimka, člena Rady Středočeského kraje, aby uzavřel s Komerční bankou a.s. úvěr.  Tento univerzální ministr vlády do omrzení opakuje, že zanechal ČSSD značné finanční rezervy, které jsou utraceny a následující období je už jen o enormním zadlužování Středočeského kraje. Rozpočtově odpovědný a proti korupci bojující ministr Bendl veřejnost jistě seznámí s obsahem smluv, kterými "proměnil" neziskové nemocnice v privátní společnosti, z nichž se mnohé o něco později ocitly na pokraji krachu.

A co na to Hospodářské noviny ? Postrádám úderný článek na téma " Zdařilá privatizace Nemocnice Brandýs nad Labem a ostatních zdravotnických zařízení."

Přílohou článku by mohly být úvěrové smlouvy z let 2000 - 2008, aby lidé konečně pochopili význam některých pojmů. Konzervativci se rádi zaklínají odpovědností, poctivostí, pracovitostí, slušností, sebereflexí, zpětnou vazbou.

Opravdu by stálo za to, aby uvedená smlouva našla cestu k co největšímu počtu voličů a daňových poplatníků.

Děkuji všem za pozornost a jsem s pozdravem

Mgr. Zdeněk Škoda

Slaný dne 15.12.2011