SLÁNSKÉ NOVINY

Kdo vlastně řídí město ?

2014-01-08 18:47:00, - redakce

Když bylo zahájeno zasedání zastupitelstva dne 18.12. 2013, jehož hlavním bodem bylo projednání návrhu rozpočtu města na rok 2014, netušil jsem čeho všeho budu svědkem.

Již jsem si zvykl, že projednávání tak důležitého bodu jako je rozpočet vyvolá velkou řadu nevole na jedné straně (opozice) a velkou snahu obhajoby navrženého rozpočtu na straně druhé (koalice). Co však tady ještě nebylo - neschopnost pánů radních a vedení města rozpočet kvalifikovaně obhajovat. K tomu však později.
Nyní  znovu cítím potřebu vyjádřit svoji nevoli nad tím, jak je zastupitelstvo zpolitizované. Již jednou jsem napsal : "Nejsem schopen pochopit jak může být komunální politika levá, středová nebo pravá. Mě to prostě mozek nebere. Chci věřit, že může být jen prospěšná pro občana a nebo jde proti němu. Jsem někdy až konsternován jak jsou někteří dnešní zastupitelé tzv. koalice jednotní v odmítání čehokoliv. Jsou stranicky jednotní a mnozí  bohorovní."
Dne 18. 12. 2013 jsem se opět přesvědčil, že městské finance, lépe řečeno zacházení s nimi, jdou vskutku proti zájmům slánských občanů. Připomínám, že vedení města již po osm let jede v deficitním hospodaření a utratilo za tuto dobu již více jak 400 milionů nad své reálné příjmové možnosti - rezervní fondy byly zcela vyčerpány (peníze  především za 1. a 2. vlnu privatizace bytů, které město dostalo zcela zdarma - především od armády). Celkově tak město za osm let utratilo více než 2,3 miliardy Kč. Vím, že za celou tuto dobu zastupitelstvo nepřijalo ani jeden návrh na změnu tohoto trendu ani jeden jediný návrh pozměňující daný rozpočet ze strany opozice - ta byla vždy a ve všem přehlasována mlčící pravicovou většinou. A devátým rokem nás "koalice" znovu žene do deficitu a dluhu, který nemá ve městě Slaný obdoby. Opět "opozice" byla dne 18. 12.2013 ve všem převálcována. Peníze však nejsou pravicové ani levicové ani středové. Dluh města již jede po spirále a ekonomika města je již na kapačkách. Jak velmi si přeji, aby praxe hry na opozici a koalici v našem městě již skončila. Zatím to však u nás vypadá spíše jako na potápějícím se Titaniku: Kotelna je již pod vodou, ale na horní palubě se stále tančí a pije šampaňské.
K vlastnímu projednávání rozpočtu. Ani Alenka v říši divů by nevěřila co vše je možné. Rozpočet města obhajovala (erudovaně) paní Ing. Nová (úřednice). Z pánů radních nebyl vůbec nikdo schopen ani vystoupit, natožpak cokoli obhájit. A z pánů místostarostů tu a tam každý z nich něco nesouvisejícího a málo kompetentního pronesl.  To nejdůležitější - investiční akce na rok 2014 obhajoval (erudovaně) pan Grohman (úředník). Nikdo z těch osob, které mají naše město řídit,  nebyl schopen cokoli k dané problematice říci. Fakt, že čtyři z pěti akcí jsou v zadávacím řízení - tedy ještě ani administrativně nerozběhnuté a  jedna akce je z důvodu odvolání se uchazeče pozastavena, překvapila i pány místostarosty. Přítomné občany musela nutně napadnout otázka: Jak kvalifikovaně a s jakou odborností se tito lidé podílejí na řízení přípravy těchto velkých investičních akcí? Ano, architektonickou soutěž na opravu slánského pramene za cirká 30.000 korun řídil pan místostarosta Hložek znamenitě. Ale o investicích za 100 a více milionů neví zhola nic.  
Kdo tedy asi zpracovával rozpočet? Kdo obracel každou korunku a se znalostí věci ji umístil do patřičného "šuplíčku", podle čeho se rozhodovalo o investičních prioritách? Je nad slunce jasné, že páni radní nic nezpracovávali - byli schopni pouze jako ovce zvednout ruku pro schválení něčeho, co připravil někdo jiný. Alespoň že máme dostatečně erudované naše úředníky. Ale k čemu pak máme takové radní?

L.Šmehlík
SPOZ Slaný