SLÁNSKÉ NOVINY

Komentář k listopadovému zastupitelstvu

2015-11-13 18:01:07, - redakce

Na programu listopadového zastupitelstva bylo hned několik zajímavých bodů.

Jedním z prvních byl návrh Strategického plánu pro sociální začleňování na období let 2016 až 2018. Téma, které zcela logicky musí vzbudit velmi bohatou diskusi. Už jen proto, že  tento problém v podstatě nelze  vyřešit ani jednoduše, ani levně. Byl jsem však trochu zklamán přístupem některých mých kolegů v zastupitelstvu, kteří se na daný pohled dívali ryze subjektivně. Tedy prezentovali svůj názor na soužití s problémovými občany našeho města či jejich (rozumě těchto problémových občanů) ochotu či připravenost danou situaci změnit.  Z pohledu každého jednotlivce jistě pohled zcela pochopitelný. Ale v pozici zastupitele, z mého pohledu, zcela nedostatečný. Neboť jako odpovědný činitel města není důležité, co si myslím o aktivitách či životní filozofii některých mých spoluobčanů, ale to, co jsem udělal proto, aby nám v našem městě  tento problém nepřerostl přes hlavu. V současné době žije  v našem městě cca 500 - 600 osob,  které  by nějakou sociální pomoc potřebovali, nebo ji přímo vyžadují. Přehlížením tohoto faktu tento problém nevyřešíme. A tak jsem rád, že přes řadu odmítavých vystoupení některých mých kolegů (a kolegyň) se nakonec podařilo předložený plán schválit. Jen díky tomu má město Slaný, resp. instituce, které v něm působí, možnost, získat v příštích 3 letech  cca 200 milionů korun na pomoc při řešení těchto sociálních problémů. A jelikož znám  velmi dobře finanční možnosti našeho města, tak vím, že to je částka, kterou by samo město ze svého rozpočtu nikdy nemohlo vydat. 

Další bohatou diskusi  dle očekávání vyvolal předložený návrh na změnu zásad pro poskytování příspěvků sportovním a zájmovým organizacím.  Vynechám ty folklorně-politické příspěvky některých představitelů opozice, kteří jaksi jen  z principu budou kritizovat vše, co je jim předloženo. V případě  některých změn, které byly na jednání zastupitelstva přijaty, si myslím, že velmi dobře reagují na některé situace, s kterými možná předchozí zásady ani nepočítali.
V případě zájmových organizací byla významně posílena částka určená na granty. Tedy na konkrétní akce, které mohou být přínosem pro co  nejširší slánskou veřejnost. Zároveň je možné vysledovat i silný akcent na podporu dlouhodobé pravidelné činnosti s mládeží.
U sportovních organizací se skládá podpora z tří pilířů. K již dříve poskytovaným příspěvkům dle počtu členů a na provoz či pronájem sportovních objektů k tomu nově přistupuje i příspěvek na vlastní účast na sportovních soutěžích a závodech.  

V neposlední řadě se na jednání zastupitelstva objevil evergreen posledních let - tedy parkovací dům. Vedení města informovalo zastupitele i přítomné občany o výsledcích jednání s firmou Koma Industry, o náhledu na právní řešení  celého problému, o zkušenostech s provozem nově rekonstruovaného APD i o návrhu Dohody o narovnání, které město obdrželo od firmy Koma.  V závěru jednání se pak diskutovalo též i o dalším provozování parkovacího domu. Byl jsem, musím říci , hodně překvapen, že většina zastupitelů neměla zájem se této otázce věnovat dostatečně důkladně a zastupitelé se tak neodkázali domluvit na prodloužení jednání o další hodinu, jak bylo navrženo.   A tak snad ani výsledek hlasování, ve kterém se nikdo ze zastupitelů nepřihlásil k tomu, aby provoz parkovacího domu zůstala zachován i po 1- ledna 2016, nebyl příliš velkým překvapením. I když, pravda, očekával jsem, že alespoň ti, kteří si jeho výstavbu před lety prosadili, budou jeho další provoz prosazovat. nestalo se tak.


L.Peška

člen Rady města