SLÁNSKÉ NOVINY

Komunální politika ČSSD

2013-04-20 08:54:03, - redakce

Rok 2012 byl z pohledu slánské ČSSD poměrně zajímavý a rušný.   

Pan Jaroslav Matějka / dnes již bývalý předseda MO ČSSD Slaný/  v průběhu roku 2012 inicioval odchod několika členů z původní organizace.  Obrátil se na OVV ČSSD Kladno s návrhem na založení nové místní organizace.  
OVV ČSSD žádost posoudil a vznik nové organizace schválil. Členská základna organizace zvolila předsedou pana Matějku.  
Od tohoto okamžiku jsou ve Slaném 2 místní organizace -  MO ČSSD Slaný I, předseda Bc. Jan Pánek a MO ČSSD Slaný II, předseda Jaroslav Matějka. Podobné modely koexistence najdeme i v jiných městech naší republiky.  
V původní organizaci dlouhodobě rezonovalo několik témat.  Byl to spor o způsob veřejné prezentace, razantnější vystupování a o viditelnější opoziční práci. Diskutovala se příprava krajských voleb, volba delegátů na okresní konferenci.   
Probíhalo sestavování kandidátky pro krajské volby.  Již tehdy se objevily výhrady k uzavírání koalic s ideovými protivníky na radnicích větších měst.  Část členské základny byla znepokojena klesajícími preferencemi.  
V této platformě sílil názor, že vedení organizace nehájí dostatečně zájmy členské základny. Chová se defenzivně, jde na kompromisy i tam, kde to není nutné. Poměrně tvrdé  kritice byli podrobeni i zastupitelé za ČSSD.   
Souhlasím, že 2 základní organizace jsou jistou komplikací.  Tento mírný handicap lze při dobré vůli překonat. Pro občany města a potencionální voliče ČSSD mám vzkaz.  
I v našich řadách jsou kvalifikovaní a odborně zdatní jedinci. Strana není jen to, co je viditelné a veřejnosti známé dnes. Strana má vnitřní potenciál. Organizace nejsou rozhodně strnulé organizmy. 
V následujícím období proběhnou jednání, jejichž program lze stručně shrnout do následujících hesel -
-         pravidla komunikace, volba kandidátů do komunálních voleb, témata do diskuze a oslovení voličů -  hospodaření  města a jeho další rozvoj, prevence kriminality
-         monitoring lokalit se  zvýšeným výskytem sociálně patologických jevů , sociální služby obecně - péče o seniory a osoby se zdravotním postižením, 
-         pokračování a rozvoj projektu veřejných dražeb energií - elektřina, plyn.

Do priorit zahrnuji i údržbu veřejných prostranství, komunikací.  Veřejnost by se měla zúčastnit diskuze o záchraně a využití památkově chráněných budov - například bývalé státní zastupitelství apod.   
U kandidátů předpokládám alespoň minimální vhled do fungování veřejné správy, kvalifikační předpoklady, znalost přiděleného portfolia, bezúhonnost, týmového duchu, dobré  komunikační schopnosti, respekt k druhým lidem a odlišným názorům.
Tak si představuji budoucí spolupráci obou místních organizací.  A nyní je to už v rukách členů ČSSD.  Vážení spoluobčané, děkuji Vám za pozornost  a jsem s pozdravem     

Mgr. Zdeněk Škoda 

Slaný 19.4.2013