SLÁNSKÉ NOVINY

Komunální politika versus občané

2013-06-30 10:57:28, - redakce

Zúčastnil jsem se jednání  zastupitelstva ve středu 26. června. Tam jsem si opět potvrdil jak je zastupitelstvo šíleně zpolitizované.

Nejsem schopen pochopit, jak může být komunální politika levicová, středová nebo pravá. Mě to prostě mozek nebere. Chci věřit, že komunální politika může být jen prospěšná pro občana a nebo jde proti němu. Jsem někdy až konsternován jak jsou někteří dnešní zastupitelé tzv. koalice jednotní. Jsou stranicky jednotní a mnozí  i bohorovní. Mnohdy si říkám, skutečně může mít např. 16 a více lidí vždy a za všech podmínek jednotný a vždy stejný názor na řešené problémy. Politizace zastupitelů je ve Slaném morem demokracie a při rozhodování není nikdo jiný více "postižen" než slánský občan. Uniká mi smysl členění zastupitelů na koalici a opozici. Problémy města nejsou přeci v politické rovině, jsou veskrze občanské. Jednání zastupitelstva bylo vedeno  demokraticky, ale demokratický duch rozhodování jsem postrádal. Toliko k atmosféře jednání.
Probíraným bodem bylo také schválení úvěru na 5 investičních akcí. (čistička, muzeum, 3. ZŠ, porodnické oddělení a Husova třída). Dobrá, řekl by si občan,  jde o nutné investice na které dostaneme dotace,  proč tedy ne. V čem je však problém? No především v tom, že město Slaný nemá na to, aby svůj podíl zafinancovalo, ani korunu. Jak je to možné, když ještě v roce 2003 za privatizaci bytů dostalo od nás občanů 230 milionů coby rezervu na hospodaření?!
Potřebnost rekonstrukce čistírny odpadních vod byla projednávána již v roce 2009 na památném zasedání v obřadní síni městského úřadu (kde se řešil i obchvat Želevčic do Linetu), tedy ještě dávno před parkovacím domem. Na tomto zasedání byla deklarována shoda všech zastupitelů na nutnosti takovéto investice. A to i přesto, že měla být kryta úvěrem.  Zdůraznil jsem však již tehdy, jak důležité pro nás bude navrácení se k vyrovnanému hospodaření města.  V té době již čtyřletý deficit a další zadlužování jsem označil za nezodpovědné a nebezpečné.
Co následovalo?  Výstavba Parkovacího domu za 102 miliony, rekonstrukce Katastrálního úřadu (= dar státní instituci, která se na rekonstrukci nepodílela)  13 milionů, rekonstrukce Archivu (= dar státní instituci, která se na rekonstrukci nepodílela)  12 milionů, rekonstrukce atletického stadionu - 20 milionů. Katastrál, Archiv, PD ani stadion nikdy nebyly zařazeny v prioritách investiční výstavby. Deficitní hospodaření tak i díky těmto problematickým investicím dále pokračovalo i v letech. 2010, 2011, 2012 i 2013.
Tak občane a máš to!! Nyní na prioritní a nezbytné investice  korunky nejsou.
Kdo rozhodoval o všech těchto zásadních investičních akcích - no přeci koalice. Chcete její zastupitele vyjmenovat za těch 7 let? Není problém. Je to však zbytečné, protože se při jednáních zastupitelstva v podstatě nikdy k ničemu nevyjadřovali, plnili jen úlohu hlasovacích strojů. I dnes sedí v řadách koalice řada zastupitelů, kteří za uplynulých 7 let nikdy na jednání nepromluvili.
Počínaje dneškem (respektive včerejškem) je tedy město Slaný v dluzích, ze kterých se nedostane dřív jak za 10 - 15 let a to při velmi restriktivním hospodaření. Naši pravicoví, nebo chcete-li, koaliční zastupitelé do hospodaření zasekli sekeru, která se rovná 1,5 násobku celkového ročního příjmu města.
Asi se nevyhneme prodeji majetku, abychom se z dluhů vysekali. Samozřejmě, že nepůjde o majetek neprodejný (PD nebo pozemky za lesoparkem), ale o majetek lukrativní. Mám obavy, kdy a KDO bude za několik let rozhodovat např. o prodeji slánské nemocnice či městkých kotelen.
Z toho všeho mi tak vychází jediné. Čím větší  je politizace zastupitelstva malého města, tím hůř pro občana. Pokud se povyšují ryze stranické zájmy, nad zájmy města, nevede to k ničemu dobrému.  U nás ve Slaném již přes dvacet let rozhoduje o všech zásadních otázkách jediná politická strana - strana pana starosty, ODS. K jakým koncům jsme se pod jejím vedením dobrali se může každý občan přesvědčit sám. 

Luboš Šmehlík,
MO SPOZ