SLÁNSKÉ NOVINY

Kraj povedou ČSSD s KSČM

2012-11-17 08:52:20, - redakce

Vyjednávací bariéry se konečně prolomily. Poté, co sociální demokracie opustila svoji vcelku nereálnou představu o pokračování její menšinové vlády z předchozího tzv. "rathovského" období, se vcelku rychle shodla na složení rady a dalších vedoucích orgánů kraje s komunisty. 

Po pěti neúspěšných schůzkách, kdy ČSSD marně žádala o podporu její výhradně menšinové rady kraje, se tento týden  sociální demokraté a komunisté ve Středočeském kraji velmi rychle dohodli na poměru 7:4. Tj. ČSSD obsadí post hejtmana a dále získá 6 míst v radě kraje. KSČM pak souhlasila se 4 místy v radě, včetně postu jednoho náměstka hejtmana. Těch tak bude celkem šest.

I když oficiální dohody musí teprve stvrdit úterní ustavující zastupitelstvo Středočeského kraje, dá se předpokládat, že v radě kraje vedle hejtmana Josefa Řeháka zasednou za ČSSD Marcel Chládek (regionální rozvoj), Milan Němec (školství), Jiří Peřina (finance), Miloš Petera (doprava), Marek Semerád (životní prostředí) a Zdeněk Syblík (sociální věci). Komunisté pak do funkcí radních patrně  nominují tyto zastupitele - Pavla Jetenského (finanční kontrola, náměstek hejtmana), Pavla Hubeného (majetkové otázky), Jiřinu Fialovou (zdravotnictví) a Zdeňka Štefka (kultura).

V dalších orgánech kraje by komunisté měli vést finanční výbor a dále výbor pro sociální věci a dopravu. ODS bude nabídnuto vedení kontrolního výboru. Zbývající výbory (zdravotnictví, školství, regionální rozvoj, životní prostředí) budou v gestci ČSSD.

Předpokládá se rovněž ustavení několika komisí Rady kraje, kde by komunistům měla připadnout místa předsedů v těchto oblastech - sport, bezpečnost a zahraniční spolupráce. ODS patrně povede komisi pro podnikání. Zbývající komise (kultura, majetek, rozvoj měst a obcí) by pak měli řídit zástupci ČSSD.