SLÁNSKÉ NOVINY

Malá ekonomická násobilka

2016-06-30 15:51:41, - redakce

Vedení města obviňuje v tiskové zprávě zveřejněné dne 28.6.  současné opoziční zastupitele z toho, že nesouhlasili se změnou úvěrové smlouvy na financování rekonstrukce Husovy ulice (Londy) tak, jak ji na jednání zastupitelstva města 27. června předložil starosta  Mgr. Hrabánek.

Peníze -

V této souvislosti je vhodné připomenout některá fakta:

Tato úvěrová smlouva byla dojednána již v roce 2015 a na její přípravě se podíleli především   ing. Grohman, ing. Nová a dr. Peška. Dojednané podmínky, především možnost předčasného splacení, nízká úroková sazba i možnost nedočerpání alokované částky byly a jsou pro město Slaný patrně nejvýhodnější ze všech uzavřených úvěrových smluv v posledních 20 letech. 
Předpokladem této smlouvy bylo, že na jaře 2016 bude provedena jednorázová splátka úvěru ve výši 10 mil. Kč, což je de facto částka, kterou město Slaný mělo obdržet jako  dotaci na tuto akci od ROP. Zbývající část úvěru bude pak splácena po dobu dalších 10 let.

V tomto rámci byla takto daná úvěrová smlouva odsouhlasena zastupitelstvem města - jak co se týče její výše a podmínek, tak i použití daných finančních zdrojů - tedy na stavební práce rekonstrukce Husovy ulice.

Celková výše čerpání  pak byla, dle skutečnosti stavebních prací, 19,8 mil. Kč.  Tedy výrazně méně, než se původně předpokládalo. Původní odhady se pohybovaly kolem 22 mil. Kč.

Připomeňme ještě, že současná výše zadlužení města se pohybuje v letošním roce kolem  56 mil. Kč. Politické strany, které se podílely na sestavení koalice "Změny" se shodly již na začátku volebního období na tom, že další prohlubování zadlužování města je pro ně nepřijatelné.

Po té, co nové vedení města buď zcela zrušilo nebo výrazně zbrzdilo přípravu většiny větších investičních akcí plánovaných na rok 2016 je zřejmé, že z původně plánovaných 79 mil. Kč na kapitálové výdaje bude reálně využita jen velmi malá část této částky.. Odhaduji, že min. 50 milionů Kč nebude proinvestováno oproti původnímu rozpočtu města a mělo by tak zůstat dál na účtech města.

Vzhledem k tomu, že nové vedení města nepředstavilo žádnou novou finančně nákladnější investiční akci, není zde žádná přímá potřeba dalších finančních zdrojů, která by opravňovala odložení této předem dohodnuté splátky.

Odložení plánované splátky 10 mil. Kč se tedy jeví jako bezdůvodné a z ekonomického pohledu i pro město Slaný finančně nevýhodné. Tyto peníze by bez využití jen ležely na účtu města a město by z nich samozřejmě platilo příslušný úrok ve výši cca 50.000 Kč ročně.

Odmítnutí tohoto návrhu opozičními zastupiteli tak bylo jen ryze racionálním rozhodnutím, které bylo jednoznačně ve prospěch ekonomiky našeho města.

L.Peška