SLÁNSKÉ NOVINY

Město bez starosty

2013-12-14 09:31:52, - redakce

Blíží se prosincové jednání zastupitelstva města (středa 18.12.), ale v programu jednání, který byl zveřejněn na webu městského úřadu bod "volba starosty" nenajdeme.

Důvodem zřejmě bude neshoda koaličních stran slánské radnice na jméně vhodného kandidáta. Zdá se tedy, že alespoň v nejbližších měsících  město Slaný nového starostu mít nebude.

Obdobně v programu prosincového zastupitelstva nenajdeme ani bod "slib nového člena zastupitelstva". Přitom je ze zákona o obcích jasné, že novým členem zastupitelstva se stala, po úmrtí dr. Rubíka, paní Šebestová. Dle zákona by však měla na prvním zastupitelstvu, kterého se zúčastní, složit slib zastupitele a tak i formálně stvrdit převzetí mandátu člena zastupitelstva.

Stejně tak by měly proběhnout i volby do městské rady, neboť současný počet osmi členů  odporuje ustanovením zákona o obcích, který jednoznačně říká, že rada obce má mít lichý počet členů. Zde je ovšem situace poněkud komplikovanější, neboť případně nově zvolený starosta má automaticky zajištěno i místo v radě. Starosta však zřejmě volen nebude a pokud ano, dá se očekávat, že by to byl některý ze současných radních. Dá se tak předpokládat, že do rady města bude zvolen další  člen zastupitelstva. Nárok na tento post vznesla ODS, jako početně nejsilnější  strana zastoupená v městském zastupitelstvu. Vyloučena však není ani varianta odvolání některých stávajících členů městské rady a jejich výměna za jiné členy zastupitelstva. Množství chyb, faktických i formálních,  kterých se v posledním období  městská rada dopouští, je totiž alarmující. A zdá se, že nespokojenost s výstupy z rady vyslovuje nejen slánská levicová opozice, ale také již i řada tzv. koaličních zastupitelů.