SLÁNSKÉ NOVINY

Město sportu

2014-01-12 09:21:42, - redakce

V průběhu vyhlašování ankety o Nejlepšího sportovce rok města Slaný pan místostarosta Hrabánek několikrát proklamoval, že Slaný je tzv. městem sportu.

Shodou okolností jsem následující den měl cestu do Benátek nad Jizerou, kde jsem z titulu funkce předsedy komise sportu Středočeského kraje vyjednával o možnostech zřízení krajského sportovního centra mládeže při místním badmintonovém oddíle.
Na vysvětlenou k této koncepci: Středočeský kraj se již před čtyřmi lety rozhodl podporovat především sport mládeže. V první fázi bylo zřízeno  sportovní centrum mládeže při basketbalovém oddíle v Nymburce. Po vyhodnocení zkušeností z tohoto pilotního projektu se vedení kraje rozhodlo o rozšíření této koncepce o dalších několik sportovních center. A mým úkolem, jako předesedy komise sportu, je vytypovat vhodná místa či oddíly pro vznik dalších těchto mládežnických center.  Kraj svoji podporu pro činnost těchto center, vedle jakési prvotní organizační iniciativy, vyjadřuje především finančně. Dle počtu zapojených sportovců, náročnosti sportovního odvětví a dalších podmínek mohou tato centra počítat s finanční dotací kraje ve výši půl až jeden milion korun ročně. Velmi rád bych tak umožnil vznik takového centra i ve Slaném. Bohužel, žádný ze zde působících oddílů nedosahuje na potřebné, především výkonnostní, ukazatele  pro splnění počátečních podmínek. Není zde ani žádná základní či střední škola, která by třeba jen minimálně  akcentovala sport ve svém učebním programu.
A tak jsem v pátek ráno dorazil do Benátek. Města, které je o polovinu menší, než Slaný. Má pouze něco přes sedm tisíc obyvatel. A přesto se zde hraje 1. národní liga v hokeji, extraliga ve volejbale, extraliga v badmintonu, místní rychlobruslařský oddíl bude mít dva sportovce na Zimních olympijských hrách v Soči a světovými úspěchy se mohou pyšnit i místní vodní slalomáři. Když jsem pak v rozhovoru se starostou města, panem Jaroslavem Králem (shodou okolností dlouholetým zastupitelem a starostou za  ODS v Benátkách), probíral jaké podmínky vytváří město benáteckým sportovcům, bylo mi trochu líto těch slánských. Pro srovnání  jen několik faktů: Všechny sportovní oddíly v Benátkách mohou využívat městská sportoviště zcela zdarma. Některé z nich dokonce mají sportovní zařízení od města dlouhodobě v užívání, v jakémsi pronájmu (zdarma), a ještě jim město přispívá na provoz tohoto zařízení. Např. badmintonisté dostávají ke "své" hale ještě třistatisícovou dotaci na provoz. Pro srovnání, jen tři oddíly ve Slaném mají jakési privilegium využívat sportoviště města zdarma. Ostatní za ně musí platit nemalé částky.
Z městského rozpočtu, který je o třetinu nižší, než ten slánský, se pak na další podporu činnosti jednotlivých sportovních oddílů v Benátkách dostává částky 7 milionů korun. Ve Slaném jsou to necelé 2 miliony.
Není se pak co divit, že sportovní výsledky sportovců v Benátkách jsou takové, jaké jsou. A ve srovnání s těmito fakty mi pak vychvalování se pana místostarosty Hrabánka, jakým je Slaný "městem sportu" připadá až neuvěřitelně nadnesené. Možná by se měl pan místostarosta trochu rozhlédnout po okolních městech, co vše se pro podporu sportu dá fakticky dělat.

L.Peška