SLÁNSKÉ NOVINY

Mexiko se rekonstruovat nebude

2018-09-07 07:50:48, - redakce

Radní Bartoníček předložil zastupitelstvu návrh na rekonstrukci části ubytovny v Ouvalově ulici s využitím státní dotace.

Dle jeho návrhu mohla být zrekonstruována zhruba polovina ubytovny "Mexiko" s využitím státní dotace ve výši cca 20 milionů korun. Celkové náklady na tuto rekonstrukci, při níž by mělo v původních prostorách vzniknout  celkem 24 nově z adaptovaných malometrážních bytů, jsou odhadovány na 42 milionů korun.
Proti tomuto plánu se již před časem postavila rada města i oba představitelé slánské radnice - starosta Hrabánek (ODS) a místostarosta Zálom (ČSSD). Naděje, že by se radnímu Bartoníčkovi podařilo prosadit tento záměr v zastupitelstvu tak příliš velká nebyla. V průběhu   diskuse se ukázalo, že vedení města nemá žádný "plán B", tedy jak jinak řešit problematiku chátrající ubytovny a sociálně potřebných osob žijících ve městě. Místostarosta Zálom s vážnou tváři navrhoval, že by se občané žijící v této ubytovně i případně další z této skupiny obyvatel, měli ubytovat rozptýleně ubytovat v dalších částech města, a ubytovna jako taková by se měla zrušit. Řada zastupitelů si v této chvíli připomněla jeho předchozí návrh, ve kterém chtěl prodat tuto ubytovnu doslova za hubičku (8 mil. korun) slánskému podnikateli panu Čablovi. Není bez zajímavosti, že pan Čabla kandiduje za ČSSD v nadcházejících komunálních volbách. 
Ing. Šmehlík (Naše město) upozornil na skutečnost, že město za celé čtyři roky, kdy  má sociální problematiku  na starosti místostarosta Zálom (ČSSD) nedokázalo přijít s jediným návrhem jak vlastně sociální otázku ve Slaném řešit.
Nebylo tedy překvapením, že když se proti Bartoníčkovu návrhu postavili zastupitelé za ODS v čele se starostou Hrabánkem, místostarosta Zálom a další zastupitelé za ČSSD a většina členů ANO (Berkovec, Zíma, Širc, Šircová), pak tento návrh potřebnou podporu v zastupitelstvu nezískal.