SLÁNSKÉ NOVINY

Nechci slevu zadarmo

2014-01-04 10:01:30, - redakce

Úřadující starosta Hložek projevil v posledním čísle Slánské radnice skutečně výjimečný smysl pro absurditu.

Zjevně inspirován známým rčením z povídky Š+G "Nechci slevu zadarmo" nabízí parkování v PD za zvýhodněnou cenu 200 korun měsíčně. S odvoláním na obchodníky, kteří se také předhánějí v nabídkách slev. Nevyhýbá se ironii tím, že sleva se netýká těch, "kdož do parkovacího domu nikdy nepojedou "na just a z principu".

Zůstal jsem úplně paf, jak naprosto otevřeně srovnává provoz parkovacího domu s jinými obchodními aktivitami a také jaksi mimoděk přiznává, že akce financovaná nezákonně a z veřejných zdrojů není stavbou veřejně prospěšnou, ale podnikatelským projektem úzké skupiny radních, kteří o podmínkách smlouvy a jejím financování neprávoplatně rozhodli a pořídili městu stomilionové břemeno, se kterým se bude ještě několik let potýkat a to na úkor skutečně potřebných veřejně-prospěšných investic.
Štěstí v neštěstí má však vedení města v tom, že stavba je i bude, bohužel, financována výhradně z vlastních zdrojů města, kde není dohled nad zákonností rozhodnutí tak přísný, jako v případech, kdy jsou poskytnuty dotace ze státního rozpočtu nebo z fondů EU. V tomto případě je to pouze hypotetická možnost. Veřejná podpora podnikání jednoho podnikatele na úkor jiného možná není. Dokonce i v případě, že podnikání je podporováno z vlastních prostředků, podléhá toto schválení v evropské komisi. 
Radní města, kteří o dumpingové ceně rozhodli, by si mohli alespoň přečíst část některé z definic, ze kterých by si uvědomili, že slavnostní vyhlášení slevy je vlastně oficiálním a zveřejněným cenovým podvodem, jehož účelem je v první řadě minimalizace ztrát za neúspěšný podnikatelský projekt a kterým také komplikují a deformují podnikatelské poměry.
Je tady ale ještě naděje, že se jedná o velkou "srandu" a silvestrovské číslo SR. I když článek p. Hložka je uveřejněn v rubrice informací a může mást čtenáře, kteří nedokončí čtení stránky. Hned za tímto článkem se totiž pan úřadující starosta dělí s občany o své potěšení v dalším ironicky laděném článku o tom, že Slaný bylo oceněno v soutěži "Město pro byznys". Jedná se skutečně o toto město, které z veřejných zdrojů řeší své ztrátové podnikání, likviduje konkurenci dumpingovými cenami?  Je to toto město, kterému se nedostávají prostředky na základní služby občanům a chystá se nás zadlužit v dalším roce o čtvrt miliardy? To snad musí být jen silvestrovská taškařice.
 P.F. 2014 vám tolerantním čtenářům Slánských novin.

Vladimír Dosoudil
občan královského města Slaný

P.S. Ze zdrojů blízkých slánské radnici jsem zaslechl, že město již "prodalo" přes 20 těchto super výhodných karet. Při měsíčních tržbách cca 4000 Kč a nákladech výrazně převyšujících 100.000 Kč  je to fakt super byznys vedený panem zastupujícím starostou.