SLÁNSKÉ NOVINY

Nová aktivita slánské knihovny

2015-07-15 06:53:10, - redakce

Slánská knihovna se připojí k některým dalším knihovnám v republice a aktivně se zapojí do nového projektu KNIHA DO VLAKU.

Projekt Kniha do vlaku je nekomerční, zaměřuje se na rozšíření čtenářství a vztahu ke knihám, bezplatné půjčování knih, případně časopisů. Městská knihovna chce nabídnout cestujícím tuto novou službu, která již funguje v některých zdravotnických zařízeních, ve dvou veřejných parcích a v některých institucích v ČR a nyní chceme tuto službu nabídnout také cestujícím Českých drah.

Nejprve došlo k uzavření smlouvy mezi naším zřizovatelem a Českými drahami, dalším krokem bylo nainstalování regálu na vybrané a schválené místo v hale naší hlavní vlakové stanici ve Slaném a připravení souboru knih a časopisů (vyřazených z fondu knihovny, ale i darů ze strany čtenářů).

Pokud se první část realizace (knihovna na slánském nádraží) osvědčí (zhruba po půlroční zkušební době vyhodnotíme), mohli bychom tuto aktivitu rozšířit i na další místa. Tím by byla dána možnost čtenářům předat knihu na jakémkoliv nádraží na trase. Vše bude fungovat na principu "vezmi knihu, vrať knihu", nemusí být stejná.

Cíl: Umístění regálu s knihami do nádražní budovy, které si můžou cestující volně půjčovat bezplatně, bez registrace, nezávisle na otevírací době knihovny, bude na jejich rozhodnutí, zda ji vrátí, přinesou jinou nebo věnují do knihovny více knih, které již přečetli.

Za doplňování knihovního fondu zodpovídá knihovna. Podle potřeby (ideálně jednou měsíčně) dobrovolníci z knihovny budou doplňovat knihy a knihovnice provedou kontrolu stavu knihovničky.

Věříme, že cestujícím zpříjemníme čekací dobu i samotné cestování a hlavně, zviditelní se činnost knihovny a ona se tím dostane do povědomí široké veřejnosti. Stejně tak bych chtěla v příštím roce zřídit "půjčování" knih v aquaparku a na plovárně.

Všechny knihy budou označeny na předsádce a titulním listu logem knihovny.
Nová pobočka se otevírá ve středu 15. července.

Zoja Kučerová
Knihovna Slaný