SLÁNSKÉ NOVINY

Pár otázek pro ...

2013-10-28 09:01:37, - redakce

Je po volbách. Někteří oslavují, jiní smutní. I někteří občané ze Slaného se ucházeli o vaše hlasy. Pár otázek o průběhu volební kampaně i k výsledkům voleb jsme položili Mgr. Janě Zůnové, která se o vaši přízeň ucházela na kandidátce Strany zelených. 

SN: Volební výsledek SZ je 3,19% hlasů  - berete to jako úspěch či neúspěch?

JZ: Tento volební výsledek je pro mne neúspěchem. Byla jsem krajskou volební manažerkou pro Středočeský kraj a cílem naší kampaně bylo přesáhnout 5% hranici. Ve Středočeském kraji bych považovala za úspěch, kdybychom se v "našich" obvodech přiblížili 10% hranici a celkově k 6%. 

 

SN:  Koho jste v právě skončené volební kampani považovali za vašeho největšího politického soupeře v boji o hlasy voličů?

JZ: Naším největším soupeřem byli jednoznačně Piráti, protože cílí na podobnou skupinu voličů.


SN:  Co podle vás rozhodlo, že SZ nedosáhla na patrně vytouženou hranici 5% pro vstup do parlamentu?

JZ: Nedostatek peněz hraje významnou úlohu přímo v předvolební kampani. Domnívám se však, že naši voliči současní i ti budoucí volí a budou volit SZ z dlouhodobého přesvědčení, kvůli jejímu programu a lidem, kteří v ní jsou. Je tedy velice důležité, že jsme dosáhli takového volebního výsledku, který zajistí finanční podporu našim komunálním a krajským zeleným politikům. Tam, kde zelení pracují v komunální politice, tam nás lidé volí i do Sněmovny. Věřím, že naší prací v komunální politice přesvědčíme ještě více voličů, kteří nám v parlamentních volbách dají svůj hlas.


SN:  Ve Slaném Strana zelených v uplynulých týdnech či měsících příliš vidět není resp. nebyla?  Proč?

JZ: Strana zelených ve Slaném má pět členů, kteří jsou velmi aktivní v osobním životě. Zapojujeme se do občanského života jako občané. Politická strana podle mého není uskupení, které má prioritně pořádat dětské dny, večery pro seniory či další kulturně společenské akce. Politická strana má pracovat politicky, tzn. sledovat politickou situaci v místě a v případě potřeby zasáhnout na tomto poli.

Osobně jsem konzultovala problematiku hluku v oblasti ulice Flaškářská, zaměřím se na velice podezřelé ukládání odpadu v objektu za rybníkem směrem na Studeněves, upozornila jsem na špatnou pedagogickou práci v MŠ Cyrila Boudy.


SN:  Čtvrté místo na kandidátce Strany zelených byla vaše nejvýraznější politická aktivita v této straně?

JZ: V SZ se angažuji na úrovni kraje. Jsem první místopředsedkyní Rady krajské organizace SZ pro Středočeský kraj, jsem členkou odborné sekce SZ pro vzdělávání.


SN: Jaké máte další plány v SZ?

JZ: K mým dalším plánům patří aktivní účast v nadcházejících komunálních volbách a organizační zajištění těchto a dalších voleb pro SZ za celý Středočeský kraj. Dotáhnout rozběhlé  kauzy, především fungování MŠ Na Dolíkách a ukládání odpadu v objektu za rybníkem. V celostátním měřítku se zabývám problematikou rozšíření letiště ve Vodochodech.