SLÁNSKÉ NOVINY

Parkovací dům neprošel testem

2014-02-13 07:39:43, - redakce

Test parkovacího domu, který proběhl o minulém víkendu, prokázal vážné funkční nedostatky v provozu tohoto objektu. A je možné říci, že tento test ještě více zkomplikoval již tak složitou situaci kolem této stavby. 

Co dál s objektem, který ve své současné podobě nepřináší občanům města Slaný žádný prokazatelný užitek, je zcela legitimní otázka, na kterou však není snadné nalézt uspokojivou odpověď.

K zamyšlení je i fakt, proč tento test musela zorganizovat až po ročním provozu tohoto objektu skupina slánských občanů. Proč toto neučinil dodavatel stavby či vedení města v době, kdy objekt přebíralo? 

Již tento samotný fakt něco vypovídá o přístupu k řešení problémů parkovacího domu ze strany vedení města. Bývalý starosta  města i jeho zástupci, místostarostové Hložek a Hrabánek, dlouhodobě odmítali jakékoliv opoziční kritické hlasy  nad smyslem této stavby, její cenou i způsobem, jak byla realizována. Dnes můžeme říci, že všechny tyto kritické připomínky řady členů zastupitelstva i dalších občanů  byly zcela oprávněné a potvrdily se  v plném rozsahu. 
Shrneme-li je stručně: 
- objekt jako takový je pro město Slaný nevhodný a k řešení parkování v centru města výrazněji nepomůže. 
- realizace objektu proběhla v rozporu s platnými zákony.
- dodavatel, firma KOMA,  není schopen dostát slibovaným technickým parametrům objektu.
- celkové náklady na výstavbu objektu, kolem 100 milionů korun, přivedou město Slaný do vážných finančních problémů v příštích letech.

Osoby, kterou jsou odpovědné za tento stav jsou dostatečně známé. Příprava a realizace stavby probíhala pod přímým dozorem bývalého starosty města, dr. Rubíka. Smlouvy, které byly uzavřeny v rozporu s platnými zákony, připravovali vedoucí pracovníci odboru správy majetku městského úřadu (Sejkora, Jankovič).  Jejich odsouhlasení pak probíhalo buď pouze ve vedení města (Rubík, Hložek, Hrabánek) nebo na  jednáních městské rady. Zastupitelstvo města o nich nebylo nikdy informováno.
Pravicová většina v městském zastupitelstvu (ODS, TOP09 a další menší strany) dlouhodobě blokovala snahy nejen  opozičních zastupitelů o řádné prošetření okolností výstavby parkovacího domu. I dnes se někteří členové vedení města či rady města, především z řad ODS, snaží celou situaci bagatelizovat či ignorovat. Jakoukoliv odpovědnost za tuto situaci odmítají. 
Je to z jejich pohledu i pochopitelné. Pokud by připustili plnou osobní odpovědnost za vznik této situace, muselo by logicky následovat i vyvození odpovědnosti politické. Tedy rezignace na volené funkce ve vedení města resp. městské radě. A to se těmto pánům zřejmě nechce.