SLÁNSKÉ NOVINY

Pondělní předehra

2015-03-26 07:51:36, - redakce

Mezi nejdůležitější body projednané na šestihodinovém maratonu bylo schválení nového znění společenské smlouvy Technických služeb Slaný s. r.o. a pozastavení další splátky za "automatický" parkovací dům.  

Jednání zastupitelstva města z pondělí 23. března bylo, jak se ukázalo, pouze prvním dějstvím 6. řádného zasedání ZM, neboť bylo přerušeno a zastupitelé se opět sejdou tuto sobotu v 8:00 v MC Grand. Jak již bylo naznačeno v úvodu, první část pondělního jednání patřila Technickým službám. V obsáhlé diskuzi vzešel ze zastupitelstva města požadavek po zpracování dlouhodobější koncepce rozvoje v této otázce, což osobně vnímám jako důležitější fakt než samotné schválení nové společenské smlouvy. Z této iniciativy vzešlo ustavení Výboru pro koncepci Technických služeb, který by měl v nejbližší době koncepci představit.
Druhá pro město klíčová otázka je problém parkovacího domu. Pro připomenutí - poslední předvolební jednání zastupitelstva města schválilo mezitímní dohodu, která, stručně řečeno, zajistila firmě Koma splátku za rok 2014 a pronájem parkovacího domu do letošního srpna, přičemž během této doby by mělo dojít k jakési rekonstrukci (jak pozoruhodné po třech letech "funkčnosti") parkovacího domu.
Parkovacího domu se dotkly dva body pondělního jednání. První z nich řešil otázku zaplacení pokuty vystavené Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže v hodnotě 190 000 Kč za porušení podmínek výběrového řízení. Rozklad podaný ještě bývalým vedením města byl zamítnut a město tedy musí pokutu zaplatit. Druhý a pro čtenáře jistě zajímavější se týkal pozastavení splátky firmě Koma za rok 2015. K tomuto kroku se vedení města uchýlilo proto, že smlouvu uzavřenou s firmou Koma považuje za neplatnou, navíc otázka splátky za rok 2015 nebyla řešena v mezitímní dohodě a bude pravděpodobně předmětem budoucí dohody o narovnání.
Závěrem svého článku bych se ještě dotkl dvou obecných problémů. Prvním z nich je otázka délky konání posledních několika jednání zastupitelstva města. V diskuzích i různě po městě kolují informace a zaručené zprávy o nepřipravenosti a neschopnosti koalice. Jistě, nelze určitě říct, že koalice funguje bez chyb, nejedná se totiž o mechanický stroj, nýbrž uskupení pěti (!) subjektů. Jakákoliv koalice složená z takového počtu stran nebude fungovat jako perfektně fungující stroj, neboť se nejedná o stroj, ale o sociální skupinu. Skupinu lidí složenou z různých temperamentů, různých dovedností a zkušeností, skupinu lidí reprezentující pět politických seskupení, tedy pět programů, pět náhledů na svět. Vzhledem ke srovnání předvolebních programů jednotlivých stran, zkušenostem z minulosti a vedení předvolební kampaně mi současná koalice připadá jako jediné životaschopné uskupení.
Pokud si někdo myslí, že jinak sestavená koalice by fungovala lépe, je, dle mého názoru, naivní. Navíc tváří v tvář druhému faktu, který je diskuzemi silně opomíjen, a to je místy až přehnané obstruování ze strany opozice. Nechci být nespravedlivý, nelze všechno, co opozice navrhne a vede o tom diskuzi, paušálně vzít a označit za obstrukce, to by byla neúcta ke zvoleným zastupitelům a koneckonců i k jejich věcným návrhům. Avšak místy mi přijde, že v některých členech opozice hlodá červík, který se v nich po povolebních vyjednáváních a deklaraci spolupráce koaličních stran usadil, a diskuze se leckdy točí kolem naprosté banality, kterou diskutující plamenně vyzdvihuje a obhajuje za občasné podpory členů či náhradníků zastupitelů ODS sedících v publiku. Další otázkou je, zda se diskuze vyvolaná opozicí skutečně týká projednávané problematiky. Tím bych chtěl říct, že i opozice má vliv na průběh jednání ZM a přijde mi, že ne vždy je diskuze k problému skutečně diskuzí k problému a že ne vždy je opravdu nutné sáhodlouze diskutovat o maličkostech. Odpovědnost za dlouhá jednání ZM tedy zdaleka nepadá pouze na koalici.         
V souvislosti s tím bych se rád vyjádřil i k druhému problému, který se současného zastupitelstva také týká. Je jím snaha opozičních zastupitelů narušit jednotu uvnitř koaličních stran. Tyto tlaky jsem jako předseda místní organizace zaznamenal i vůči ČSSD. Jedná se jistě o důsledky dlouhodobějšího vztahu, který v minulosti současné opozici nejednou přišel vhod, a tou byla nejednotnost sociální demokracie ve Slaném, která vyvrcholila nešťastným rozdělením místní organizace v roce 2012. Sociální demokracie s příchodem nového vedení však nefunguje jako sociální demokracie v roce 2012. V loňském roce se obě organizace opět sloučily, uvnitř strany probíhá diskuze a zásadní animozity byly překonány. Rád bych tedy tímto vzkázal, že snaha rozložit sociální demokracii zevnitř je zbytečná. 

David Koryta
ČSSD Slaný