SLÁNSKÉ NOVINY

Před jednáním městského zastupitelstva

2012-12-15 09:52:51, - redakce

Ve středu 19. prosince od 15:00 se v sále městského centra Grand  koná poslední letošní jednání městského zastupitelstva. Slánští zastupitelé mají tentokráte na programu řadu důležitých a možná i kontroverzních bodů k jednání.

Dozajista nejdůležitějším bodem je návrh  rozpočtu města na rok 2013. Již řadu let je rozpočet města navrhován jako  deficitní a není tomu jinak ani pro rok 2013. Plánovaný deficit městského rozpočtu činí více než 77 milionů korun. Již současné dluhy města činí ke konci roku 2012 přes 107 milionů korun. Přijetím dalšího navrhovaného úvěru ve výši 120 mil. korun v roce 2013 by se dluh města vyšplhal na neuvěřitelných 230 milionů korun. Přitom roční příjmy města se pohybují kolem 245 mil. Kč.  Město Slaný se tak pravděpodobně stane jedním z nejzadluženějších měst v České republice. 

Dalším předkládaným "finančním" materiálem je návrh na přijetí úvěru ve výši 40 milionů korun. Město Slaný nemá prostředky na uhrazení realizovaných investičních akcí za rok 2012 a  uhradit je může jedině tímto velkým úvěrem. Největším finančním zatížením je splácení výstavby parkovacího domu, které přijde každým rokem na 16 milionů korun.

Jako kontroverzní materiál se jeví rovněž nový návrh na rozdělování dotací pro sportovní a zájmové organizace ve Slaném. Tento materiál výrazně komplikuje přidělování dotací zejména sportující mládeži. A dále některé členy sportovních oddílů z možnosti příjmu dotace přímo vylučuje. 

Poněkud neobvyklá je žádost o zařazení dvou bodů na program jednání, kterou předložil člen zastupitelstva, RNDr. Ladislav Peška.

Mělo by se jednat o návrh na změnu v již schválené koncepci parkování v centru města, která, dle názoru předkladatele, zbytečně zkomplikuje dopravní situaci v centru Slaného především pro slánské občany i občany, kteří  dojíždějí do Slaného do zaměstnání.

Další inciativou dr. Pešky je návrh na dodatečné rozdělení  příjmů z loterijní činnosti sportovním a zájmovým organizacím ve Slaném. Mělo by se jednat o částku bezmála 2 miliony korun.

Vyloučeno není ani to, že bude pokračovat diskuse k bioplynové stanici, kterou na posledním jednání ukončil starosta města  velmi kontroverzně. Jeho postup byl kritizován mnoha přítomnými občany i zastupiteli.