SLÁNSKÉ NOVINY

Proč je cena tepla ve Slaném z nejvyšších v republice?

2013-12-19 07:24:05, - redakce

Na jednání městského zastupitelstva navrhl dr. Peška do programu zařadit bod, který se týkal pronájmu tepelných zařízení města firmě RDK. Jeho projednání však slánská pravice zamítla.

I tak však alespoň ve zkráceném rozsahu upozornil dr. Peška na některé nesrovnalosti v uzavřených smlouvách s RDK při projednávání zprávy o činnosti kontrolního výboru.  A zároveň se obrátil na kontrolní výbor s výzvou, aby  některé okolnosti při uzavírání smluv s firmou RDK přešetřil.

Ve svém vystoupení upozornil dr. Peška především na dvě okolnosti: Určité nejasnosti o splnění zákonných podmínek při uzavření smlouvy s firmou RDK, kterou podepsal bývalý starosta města dr. Rubík s platností až do roku 2030. Přičemž původně měla být tato smlouva uzavřena pouze do roku 2014. A dále na  nově projednávaný dodatek k této smlouvě, který mění termín možné výpovědi z původního roku 2018 na polovinu roku 2014. Dr. Peška se tak dotázal městské rady na důvody, které ji vedou k  tak výraznému  zkrácení možnosti vypovědět tuto smlouvu s RDK. O důvodech je možné jen spekulovat, ovšem jedno vysvětlení se přímo  nabízí. Dá se očekávat, že po podzimních komunálních volbách skončí dvacetiletá vláda ODS na slánské radnici a některé firmy, které jsou na představitele této strany přímo navázány,  se snaží včas zabezpečit před případnou změnou politických poměrů v našem městě.  Je-li to i v zájmu občanů města, musí každý posoudit sám.

Zároveň dr. Peška upozornil na skutečnost, že cena tepla ve Slaném patří mezi nejvyšší v České republice. Z cca 500 blokových kotelen jich více než 450 vyrábí teplo levněji, než RDK. Celorepublikově se průměrná cena tepla za 1 gigajoul pohybuje v relaci 400 - 500 Kč. Ve Slaném je to však 714 Kč za gigajoule.