SLÁNSKÉ NOVINY

Prohlášení Českého olympijského výboru k otázce financování sportu

2011-11-17 11:53:14, - redakce

Český olympijský výbor vítá rozhodnutí poslanců Parlamentu České republiky, kteří minulý týden odsouhlasili vytvoření zdrojů určených k financování mládežnického sportu v rámci zdanění loterijních společností.

V případě schválení zákona Senátem parlamentu ČR český sport sice nezíská žádné další finanční prostředky, ale budou mu zachovány finanční zdroje tak, jak je v minulosti získával napřímo od loterijních společností.
Český olympijský výbor vítá návrh, aby více než dvě miliardy, určené v případě schválení zákona, mládežnickému sportu, byly distribuovány prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Tak bude zajištěno, že tyto peníze půjdou skutečně a zcela transparentně na účel, k němuž jsou určeny.
Český olympijský výbor zásadně odmítá nařčení obviňující široké sportovní hnutí z lobbování ve prospěch loterijních společností.
Hazard je starý jako lidstvo samo a nelze ho vymýtit. Z jeho výnosů lze ale pomoci při ekonomické podpoře neziskového sektoru.
Nedávná zpráva Evropské komise konstatuje, že ve všech členských zemích EU je sport spolufinancován právě ze zisků loterijních společností. Požadavky českých sportovců jsou z tohoto pohledu legitimní a nejsou v rámci Evropy výjimkou.
České sportovní hnutí nepodporuje zájmy loterijních společností. Veřejnou kampaní s jasnými a srozumitelnými argumenty hájí své existenční zájmy.
Je na místě připomenout, že pokud by zákonodárci přijali původní vládní návrh zákona, ocitla by se řada mládežnický oddílů na okraji existenční propasti. Vládní návrh totiž nepředpokládá, že by alespoň část finančních prostředků získaných do státního rozpočtu zdaněním loterijních společností připadla českému sportu tak, jak tomu bylo dosud.
V případě schválení předmětného zákona nezíská český sport jedinou korunu navíc, ale pouze "uhájí" své nezávidění hodné 25. místo mezi zeměmi Evropské unie!
Český olympijský výbor je znepokojen informacemi, z nichž jsou patrné pokusy o vrácení návrhu daného zákona zpět do poslanecké sněmovny v původním vládním znění a patrnými snahami finanční zdroje získané zdaněním hazardu směřovat do obcí.
Tento návrh se opírá o tvrzení, že obce přišly o miliardy korun. Opak je pravdou, neboť současný návrh předmětného zákona navýšil příjmy obcí, na rozdíl od sportu, o více než 2 miliardy korun.
Tvrzení, že obce část takto získaných financí poskytnou sportu, jsou pro český sport nepřijatelné, neboť neexistuje nástroj, který by starostům přikazoval hospodaření s finančními prostředky dle daných rozpočtových pravidel. 
Sport je významným společenským fenoménem a plní nejen klíčovou roli v oblasti zdravotní prevence, ale do státní pokladny přináší každoročně také nemalé finanční částky. Přesto se jeho podpora v České republice ze strany státu dlouhodobě snižuje. Důsledkem je nejen klesající zájem zejména mladé generace o pohybové aktivity, ale také narůstající obezita dětí, či vzestup sociálně patologických jevů.

Český olympijský výbor