SLÁNSKÉ NOVINY

První slánská městská banka

2014-02-27 11:41:17, - redakce

Již několik desetiletí se profesně pohybuji ve veřejném sektoru, několik let jsem pracoval v bankovnictví. Co zažívám ve Slaném dnes se přece jen vymyká mým dosavadním zkušenostem.

Je celkem běžné, že si banky staví svá nová sídla, nedivil bych se, kdyby tak učinila i velká mezinárodní skupina, jejíž pobočka sídlí ve Slaném na Třebízského ulici. Chápu, proč město poskytlo sídlo jiné velké bance v tradiční budově naproti. Zcela novátorské, "ekonomicky výhodné" řešení ovšem je, že z veřejných peněz Slaný postavilo bance budovu zcela novou. Svou podnikatelskou aktivitu v dopravě tak potichu naši konšelé rozšířili o podnikání v bankovnictví a skoro bych se vsadil, že s touto bankou kooperují i v poskytování jejích dalších finančních produktů, třeba úvěrů, správě účtů atp. Veřejné informace k tomu,  jak je v našem městě obvyklé, nejsou, takže spolu zaspekulujme.
Sídlo banky, spolu s parkovacím domem, stavěla firma KOMA-Industry. Tato společnost s ručením omezeným, vlastněná dvěma bratry, postupně navyšovala základní jmění ze 100tis Kč. Dne 30.6.2010 pak najednou navýšila základní kapitál ze 3 mil. na 50 mil. Kč. Jako předmět podnikání zapsala "provádění staveb" až 2.listopadu 2010, předtím nic podobného nedělala a podnikala v jiném oboru. Stejná firma pak vyhrála výběrové řízení na stavbu banky  alias parkovacího domu.
Neobyčejnou předvídavost o budoucích schopnostech dodavatele (poskytl mimo jiné za dosud nejasných podmínek městu úvěr) projevila Rada města již na svém 83. jednání dne 20. října 2010, kdy  schválila jako "ekonomicky nejvhodnější" nabídku od sdružení uchazečů KOMA - Industry s. r. o., a PSJ, a. s., Jihlava. (5 radních hlasovalo pro, 2 se hlasování zdrželi). Tímto zároveň implicitně schválili (také podle aktuálního stanoviska Ministerstva vnitra ČR) neplatnou smlouvu, kterou následně podepsal tehdejší starosta dne 21.1.2011.
Investice, které nejsou stavěny ve veřejném zájmu (a stavba banky veřejným zájmem určitě není) vždy nepříjemně zapáchají korupcí. Z chronologie přípravy stavby a její realizace je zcela evidentní, že investice, zadávací podmínky  a tzv. otevřené výběrové řízení byly zmanipulovány ve prospěch předem vybraného dodavatele. Nedivím se proto ani minutu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z moci úřední zahájil s městem Slaný správní řízení, o jehož výsledku bude veřejnost do 2 měsíců touto institucí informována. Do té doby by se měli naši představitelé, mimo zarputilého mlčení, zdržet všech jednání, která by naše město dále poškozovala.

Ing. Dosoudil