SLÁNSKÉ NOVINY

Rada města opět v plném počtu

2012-05-23 22:00:37, - redakce

Již dlouho se o volbě nového člena rady města nediskutovalo v našich komunálních kuloárech tak dlouho, jako o květnové dovolbě nového radního za odstoupivšího ing. Frolíka.

Bylo zřejmé, že ODS se snaží uhájit tento post pro svého člena, aby měla v radě města zajištěnu bezproblémovou většinu. Zároveň však na seznamu možných kandidátů nebylo možné nalézt nikoho, kdo by měl  alespoň elementární předpoklady takovýto post úspěšně vykonávat. Nominace stranického místopředsedy pana Schneidra se pro řadu zastupitelů, nejen opozičních, zdála téměř neuvěřitelná. Na toto téma proběhlo v minulých dnech  i několik interních koaličních jednání. Na středečním jednání zastupitelstva se však přítomní nestačili divit. 

Nejprve pan Mgr. Švarc (ČSSD) navrhl, aby  volba nového člena rady proběhla tajně. Což pravicová koalice jednomyslně odmítla.  Je to jen další důkaz  toho, že idealistické myšlenky z polistopadového období v našem městě už dávno odnesl čas. Kdo si dnes vzpomene, jak tehdejší aktivisté, z nichž řada stále ještě zasedá v městském zastupitelstvu, hlasitě proklamovali, že jedině tajné volby jsou zárukou skutečné demokracie. Nyní je prostě období, kdy je potřeba jasně vidět, kdo a jak hlasuje. A tak jsou takovéto  veřejné volby jen způsobem jak mohou  jedni ukázat svoji moc a druzí se bojí, aby o své výhodné posty náhodou nepřišli, kdyby se snad vzepřeli rozhodnutí  svého velkého "modrého" bratra. 

Následně RNDr. Peška (KSČM) vyzval přítomné, aby zvážili, že vedení města by bylo potřeba posílit především o osoby s právnickým či ekonomickým vzděláním. A zároveň vyjádřil naději, že  jedinou kvalifikací pro tuto funkci nebude stranická legitimace. O tom, na jak úrodnou půdu tento apel padl bylo možné si udělat  názorný obrázek hned poté, kdy vystoupil pan Čapek  (ODS) a navrhl do funkce radního pana Schneidera (místopředsedu místního sdružení ODS). Ale je možné i takové vysvětlení, že představy o odborné kvalifikaci případných kandidátů jsou v KSČM a v ODS výrazně odlišné.

V následné volbě pak nebylo ani tak moc překvapivé, že  pan Schneider obdržel 17 hlasů pro (minimum pro zvolení bylo 14 hlasů), ale kdo pro tohoto kandidáta hlasoval resp. nehlasoval.

Pro byla většina přítomných členů  koalice (celkem 13), až na pana Dobnera, Dr. Heřmana a Mgr. Kaiserlíkovou, kteří hlasovali proti, nebo se hlasování zdrželi. Výpadek  jejich hlasů však pohotově nahradila část zastupitelů za ČSSD. Byť ještě před jednáním zastupitelstva se nechala většina z nich slyšet, že je pro ně kandidát ODS nepřijatelný, v 15:15 předvedli snad ještě obdivuhodnější obrat než Aleš Valenta při jeho slavném doublefull - full- full a najednou většina z nich, konkrétně pánové Dušák, Matějka, Kocourek a Šourek dokázali najít v kandidátovi ODS nesmírné zalíbení. 

Proti byli dle očekávání všichni zastupitelé za KSČM. 

A tak máme nového člena rady.  Občané Slaného si tak mohou již jen položit lehce filosofickou otázku: "K čemu?".