SLÁNSKÉ NOVINY

Rekordy slánské ODS

2014-01-19 17:02:00, - redakce

V období bilancování loňského roku, umocněného střídáním politické garnitury, jsme svědky zpráv, kterým se divím. Nechápu například, jak je možné jezdit po tankodromu zvaném D1 a přitom nečerpat unijní peníze v řádu desítek miliard. 

Různých zdůvodnění  slýchávám nespočetně, podle mého tou nejdůležitější překážkou na straně investora je povinnost  dodržování zákonů a pravidel hospodárnosti při využívání dotací, chcete-li, stanovením priorit.
Slaný v tomto problém evidentně nemá. Aspoň ne tam, kde rozhoduje v samostatné působnosti, platí ze svých peněz a žádná EU "nesmyslnými" pravidly do toho nemluví. Např. pravidly o nepovolené veřejné podpoře podnikání. Nebo zákonnými pravidly hospodárnosti při využití veřejných prostředků.  Může být tedy naše město příkladem pružnosti a rychlosti při naplňování slibů?  Odpověď zní - jak říká Švejk: "Některé věci se nesmí, ale můžou."  Stačí rozhodovat nezákonně, vyhnout se schvalovacím procedurám zastupitelstva, vytvořit dostatečně silnou koalici, která se řídí volebním programem svého lídra.
Vraťme se do volebního roku 2010, a srovnejme priority dvou akci z volebního programu ODS:
 "Intenzifikace centrální městské ČOV v Blahoticích - na finanční zajištění této pro rozvoj města nesmírně důležité akce, jsme získali 90% finančních prostředků z fondů EU. Přesto je třeba přidat téměř 75 miliónů z městského rozpočtu (celkové náklady 211 mil. Kč). Bez intenzifikace ČOV by se zastavil veškerý rozvoj města, včetně bytové výstavby."
"Parkovací dům pro 149 automobilů - na základě souhlasu zastupitelů a převážné většiny občanů města je investice připravena k realizaci. Považujeme ji za příležitost, jak vyřešit tíživou situaci s parkováním ve středu města."
Již povrchní srovnání těchto závazků v programu ODS dává tušit, že v reálu se cosi zvrtlo. Na čističku je tzv. schválená dotace jaksi v nedohlednu a Slaný je snad posledním městem v ČR, které závazek vlády k EU neplní (mnohé bylo napsáno i ve SN). Naproti tomu je parkovací dům "příležitostí", kterou ovšem chytla slánská ODS a její věrní za pačesy. Protože financuje stavbu ze "SVÉHO" vybírá priority bez ohledu na veřejnou prospěšnost investice. Souhlas většiny asi odvozuje od účasti na volebním meetingu nebo kongresu, jinak to dokladovat samozřejmě nemůže, ani nechce.
Na oficiálním webu Královského města Slaný, ve Strategickém plánu, není o Parkovacím domě ani slovo, webová stránka o plánovaných akcích je ve výstavbě a prázdná, takže jediným veřejným programovacím dokumentem, který máme k dispozici je program ODS a ambice jeho tvůrců. Ti také asi stanovují priority důležitosti.
Položme si společně otázku, jak je možné, že ODS dosáhla rekordu při pořízení tak finančně náročné stavby ještě před skončením volebního období? Odpověď je jednoduchá - flagrantním porušením zákonů vztahujících se k hospodaření obce s jejím majetkem. Tím, že prostě bylo vynecháno ze hry zastupitelstvo, které jedině má pravomoc schvalovat program rozvoje obce a posoudit tak a hodnotit vybranou investici z hlediska přínosnosti pro obec, realizaci stavby, schvalovat konkrétní podmínky smluv s dodavateli, bez nichž nelze žádný majetek financovat a ve finále užívat. Kdo a jakými listinami přesvědčil Katastrální úřad, že městu PD připsal do majetku mohou prověřit jen orgány činné v trestním řízení, nebo by tato listina měla být zveřejněna. Pokud je všechno v pořádku, jak pan úřadující starosta veřejně tvrdí, o nic přece nejde?
A ještě jeden časový rekord slánské ODS chci zmínit. Rekord v době porušení slibu zastupitele. Nová zastupitelka, volená za ODS na uvolněné místo po bývalém starostovi na prosincovém jednání zastupitelstva,  složila slib ve znění:
Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu města a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky
Na závěr jen krátce dodávám, že asi za hodinu po tomto hlasovala pro schválení rozpočtu města na rok 2014, jehož součástí jsou i mé nedořešené připomínky o porušení zákona o rozpočtových pravidlech. Volební slib ODS, který je základním programovým dokumentem města tím ovšem porušen nebyl.

Vladimír Dosoudil
MO ČSSD II.