SLÁNSKÉ NOVINY

Rozpačité vyhlášení ankety Sportovec roku

2014-01-18 16:36:22, - redakce

Každoroční ocenění nejlepších sportovců města je dozajista akce pozitivní, ale letošní ceremoniál byl doprovázen mnoha rozpaky.

Spolupořádající agentura ČOK, která se starala především o kulturně - společenskou část, se své role zhostila na standardní profesionální úrovni. Jak by také ne, když s tímto konceptem objíždí desítky měst celé České republiky. Bohužel, o poznání hůře dopadla vlastní "sportovní" část vyhodnocení ankety, která byla v gestci pana místostarosty  Hrabánka.
I když je srovnávání sportovních výkonů a výsledků v rámci takovéto ankety vždy věc ošemetná, asi by slánští sportovní příznivci ocenili, kdyby měli alespoň nějaké informace o této anketě a jejích výsledcích. První zarážející fakt byl ten, že se nikde nikdo nedozvěděl, jací sportovci či sportovní kolektivy byli vlastně nominováni. Utajeno zůstalo i to, kdo vlastně vítězné sportovce vybíral. A tak ani nepřekvapilo, že se nikde neobjevilo nějaké bodové pořadí jednotlivých nominovaných osob či kolektivů. A tak se nemůžeme divit, že se některým přítomným zdálo, že o umístění v této anketě nerozhodovaly až tak moc sportovní výkony, jako spíše  vztah  některých sportovních oddílů k panu místostarostovi Hrabánkovi. Zástupci některých sportovních oddílů si na podiu oceňovaných totiž doslova podávali ruce, zatímco jiné, ve Slaném početně mnohem silněji zastoupené sporty s prokazatelně hodnotnějšími sportovními výkony či výsledky, jakoby ve Slaném vůbec neexistovaly.  Vrcholem všeho pak bylo zařazení radioklubu mezi nejlepší sportovní kolektivy města. To zaskočilo i jinak velmi pohotového moderátora pořadu, pana Krátošku, který marně hledal nějaký sportovní výkon, kterým se tento klub  kvalifikoval mezi oceněné sportovce.
I samotný akt předávání jednotlivých cen bylo dozajista možné pojmout mnohem citlivěji. Ve Slaném i v samotném sále se nacházela řada osob, slánských občanů,  s dlouholetou sportovní historií, kteří by si možná zasloužili být pozváni k předání některé z četných cen. Místo toho se ve funkci předávajících často prezentovali zaměstnanci  městského úřadu o jejichž vztahu  ke sportu  nejsou dostupné žádné informace.
Značně nekulturně pak působila skupina příznivců a funkcionářů místních plochodrážníků, kteří si patrně spletli vyhlašování nejlepších sportovců s přátelským posezením u piva v restauraci o patro níže. Bohužel, ani výzvy moderátora programu je nepřiměly k tomu, aby svými hlasitými projevy nenarušovali průběh akce.
A tak se po skončení vyhlášení této ankety v kuloárech vedly debaty, zda takto pojatá anketa, za kterou z městské pokladny zaplatíme 60.000 korun, je to nejlepší, co město pro slánské sportovce může udělat.

Na závěr jen doplňme, že nejlepším sportovcem města Slaného za rok 2013 se stal cyklista  MIlan Silný.