SLÁNSKÉ NOVINY

Slaný má opět poslance

2013-10-30 19:33:31, - redakce

Standa Berkovec, dlouholetý člen městského zastupitelstva, slánského Dividýlka, motorkář, moderátor, cestovatel se stal, z vůle voličů hnutí ANO, poslancem Parlamentu České republiky.   Trochu jsme ho na začátku jeho poslanecké kariéry vyzpovídali.

SN: Standa Berkovec poslancem Parlamentu ČR. Čekal jsi to?
SB: Nečekal. A nečekal jsem na to. Šel jsem do toho jako velmi nazlobený občan, který rád podpořil hnutí, které také před několika lety vzniklo jako akce nespokojených občanů. Možná jsem s tím měl více počítat, ale nejsem vypočítavý.

SN: Co se od příštího měsíce změní v Tvém životě?
SB: Opustím po dvaceti letech úzkou spolupráci s TV Nova. Budu dál pracovat v týmu, jako jsem byl zvyklý při budování a vysílání rádií a televizí. Budu mít stejné názory, budu se snažit pracovat naplno jako vždycky. Ale platforma, na které se to bude odehrávat, bude mnohem zodpovědnější.

SN: Čemu by ses chtěl v parlamentu nejvíce věnovat?
SB: V posledních deseti letech se velmi intenzivně věnuji oblasti bezpečnosti silničního provozu, jeho prevenci, popularizaci v médiích i přednáškách. Už druhé volební období jsem jako viceprezident  Mobility Clubu signatářem Evropské charty bezepčnosti. Je to také dlohodobá spoluráce s Ministerstvem dopravy ČR a Senátem PČR. Ale nabídnu všechny své profesní i životní zkušenosti.

SN: Hnutí ANO je řadou politických komentátorů přirovnáváno k projektu Věci veřejné.  Nemůže se stát, že za pár let dopadnete stejně, jako strana pana Bárty?  Jinými slovy, máte nějaké vnitřní mechanismy, jak takovémuto vývoji zabránit?
SB: Projekt VV a před několika lety i Top 09 byly ve své době novými politickými subjekty, stejně jako Starostové a nezávislí. Dnes je možno vidět jejich naprosto odlišný vývoj. Hnutí ANO má strukturu, členskou základnu, jasný volební program. Před těmito volbami bylo pozastaveno přijímání nových členů. Kromě existujících mechanismů považuji za nejsilnější záruku morální kvality a motivaci lidí, kteří stojí v čele. A také to, co v životě tito lidé dokázali. Považuji je za zodpovědné a tuto odpovědnost od nich očekávám i v politice.

SN: Co je z tvého pohledu nejpřednější úkol nového parlamentu. Tedy, který zákon je, dle tvého názoru, potřeba řešit nejaktuálněji?
SB: Podle mě zákon o úřednících, který nás připravuje o dotace z EU. Také prosazení novely zákona o střetu zájmů - tedy majetková přiznání pro poslance i senátory, vládu i další vysoké státní úředníky ke dni nástupu do funkce. Ale těch priorit je tam celá řada. Například zamezením úniku peněz z veřejných rozpočtů by se dalo uspořit 60 mld. Kč . V každém případě je důležité i to, abychom se zaměřili v EU ještě na ty finance, které můžeme získat do roku 2014.

SN: Až za 4 roky budeš bilancovat svoje působení v parlamentu před  svými voliči i před sebou samým, co bys chtěl, aby za tebou zůstalo, abys mohl říci, žes důvěru tvých voličů nezklamal? Tedy jinými slovy, čeho bys chtěl v tvém 4-letém parlamentním působení dosáhnout?
SB: Ať už to bude kdykoliv, chtěl bych se s čistým svědomím podívat do zpětného zrcátka motocyklu, na kterém zrovna budu jezdit. Jinými slovy - abych vždycky hájil občany, kteří nejsou jen voliči v době voleb, ale především slušnými lidmi, kterým tam mám sloužit. Abych na to nikdy nezapomněl. A taky abych uměl naslouchat stejně, jako jsem to uměl doposud - nejen v médiích, ale i na ulici, v hospodě, v dílnách, mezi tělesně postiženými nebo dřevorubci.

 Poznámka redakce: I když Standa Berkovec stojí  ve svém životě zpravidla vpravo, na titulním obrázku k tomuto článku je to ten, co stojí vlevo.