SLÁNSKÉ NOVINY

Smír s Komou v nedohlednu

2014-01-23 17:27:40, - redakce

Na včerejším jednání městského zastupitelstva  nebyl odsouhlasen návrh výboru pro parkovací dům na smírné řešení ve věci smlouvy na parkovací dům s firmou KOMA.

Přes dva měsíce se zástupci obou stran snažili nalézt schůdné řešení, které by odstranilo největší nedostatky stávající právní úpravy. Tj. především napravilo skutečnost, že smlouva byla ze strany starosty města podepsána a následně  radou města změněna zcela v rozporu se zákony ČR. A na straně druhé se vypořádat s tím, že firma KOMA nebyla schopna dostát svým závazkům z proběhlého výběrového řízení.
Návrh, který předběžně odsouhlasila jak firma KOMA, tak i členové výboru, měl snížit cenu parkovacího domu cca o 5,7 milionu korun a zároveň zlepšit záruky pro město v případě některých fatálních technologických závad tohoto objektu, především při nevyparkování automobilu.
Většina zastupitelů se však na středečním jednáním rozhodla jít poněkud riskantnější cestou a požadovat nejprve znalecký posudek na cenu díla. Řešení, které je  sice právně zcela jistě v pořádku, ale další vztahy města s firmou KOMA zřejmě značně zkomplikuje.
V případě, že tento posudek bude příznivý pro město, nemusí se s ním firma KOMA ztotožnit a do hry se tak patrně dostane časově náročný soudní spor.  

Město, v případě delšího čekání na daný posudek, také bude patrně muset pozastavit platby za parkovací dům. V březnu by totiž firmě KOMA měl uhradit, podle původní, dnes již neplatné smlouvy, cca 16 milionů korun.