SLÁNSKÉ NOVINY

Sport nesmí být Popelkou

2013-04-23 08:30:36, - redakce

Již ve volebním programu KSČM pro krajské volby v loňském roce byl deklarován význam sportu při výchově mladé generace. Zdálo by se tedy býti přirozené, že po vstupu zástupců KSČM do vedení Středočeského kraje se význam sportu a jeho podpora ve Středočeském kraji o proti předchozím letům výrazně zvýší. Bohužel, opak je pravdou.

Středočeský kraj  je jediným z 13 krajů v České republice, který pro rok 2013 nenabízí žádnou grantovou či jinou dotační podporu sportovním organizacím na jeho území. Proč tomu tak je? Hlavním důvodem či příčinou je nedobrá ekonomická situace, do které  kraj přivedlo předchozí sociálně-demokratické vedení kraje v čele s bývalým hejtmanem, MUDr. Rathem. Mnohdy až neodpovědné rozhazování svěřených veřejných prostředků a některé neuvážené investiční  akce přivedlo Středočeský kraj takřka na hranu finančního kolapsu. A tak jedině úsporná restriktivní finanční politika nového vedení kraje může náš kraj vyvést z těchto ekonomických problémů.

Přímým důsledkem tohoto stavu  je tak to, že se kraj  v roce 2013 musí soustředit na zajištění jeho hlavních úkolů v oblastech zdravotnictví, dopravy či sociálních služeb. A další oblasti, možná z pohledu  veřejného zájmu o něco méně důležité, jako např. kultura, památky, sport  se stávají v rozpočtu kraje na tento rok doslova Popelkou.
V rámci zrušení grantových programů na rok 2013 tak sport ve Středočeském kraji přišel o proti předchozím letům minimálně o 20 milionů korun. Snížila se i každoroční podpora Basketbalového sportovního centra mládeže v Nymburce z 5 na 3 miliony. Samozřejmě, z krajského rozpočtu je hrazena účast mladých sportovců na Olympiádě dětí a mládeže , která se koná v červnu v Uherském Hradišti. A tak jedinou položkou, kterou kraj přispívá  na sportovní akce je 1 milion korun z daru Aera Odolená Voda, který bude rozdělen mezi organizátory významných akcí pro mládež v kraji. A to je samozřejmě žalostně málo.
Ale smířit se s tímto stavem rozhodně nechceme. Naším cílem je vrátit podporu sportu ve Středočeském kraji na úroveň, která ji náleží. Rádi bychom se též vrátili k tradiční akci Sportovec roku. A chceme spolupracovat s Českým olympijským výborem i při vytváření nové krajské struktury řízení sportu v České republice.

Ladislav Peška
předseda Komise pro sport Rady Středočeského kraje