SLÁNSKÉ NOVINY

Střípky ze Soči

2014-02-14 17:24:43, - redakce

I když ve srovnání s předchozí olympiádou v Londýně 2012 se mnoho slaňáků do dějiště Zimních olympijských her v Soči nevydalo, přeci jen pár se jich zde našlo. Jak tedy vypadají tyto olympijské hry z pohledu nikoliv televizních kamer či sportovců, ale obyčejného fanouška či účastníka?

Je možné říci, že nejvíce se před začátkem olympiády v Soči diskutovala otázka bezpečnosti. A je možné říci, že organizátoři her opravdu nic nepodcenili. Mohu srovnávat s řadou předchozích olympiád - ve Vancouveru, Pekingu či v Salt Lake City a kontroly zde v Soči jsou opravdu důkladné. Na rozdíl však od předchozích olympiád, organizátoři na tyto kontroly nasadili velké množství techniky i personálu, a tak se vše, k mému překvapení, odehrává téměř bez větších  front. 

Včera jsme jel vlakem do Krásné Poljany a po celé délce asi 40 kilometrové trati jsou rozmístěny stanoviště vojenských hlídek. Policisté jsou přítomni na každém rohu či křižovatce, o nádražích či letišti ani nemluvě. A to, mým odhadem, v počtu minimálně trojnásobném , než by bylo třeba.

To co vyřešili organizátoři znamenitě je doprava mezi jednotlivými sportovišti a olympijskými centry. Funguje perfektně, v dostatečné frekvenci a kapacitě. A navíc, zcela zdarma.

Samozřejmě, ne vždy vše funguje bez problémů. Občas kvantita dobrovolníků nedokáže zastřít jejich faktické neznalosti. Jindy narazíte na typickou ruskou neochotu řešit problémy v reálném čase.

V prvním týdnu mne nejvíce zaujal nový olympijský sport snowboard - slopestyle. Myslím, že MOV se bude velmi brzy zamýšlet nad tím, zda v olympijském programu bude držet sporty, jejichž atraktivita je již dlouho za zenitem. Z mého pohledu jsou nejvíce ohroženým zimním olympijským sportem saně či skeleton. Naopak, rodina tzv. free style sportů se neuvěřitelně rozrůstá. 

Český dům je výrazně skromnější, než byl v Londýně. Ale přesto se sem vyplatí zajít. Trpí však "fanouškovskou prázdnotou". Českých fanoušků není v Soči rozhodně tolik, jako bylo třeba v Londýně, a když se během dne či večer vydají na různá sportoviště, není pak téměř nikdo, kdo by do Českého domu zavítal. 


L.Peška, Soči