SLÁNSKÉ NOVINY

Vize pro Středočeský kraj

2012-10-07 14:57:52, - redakce

I když se dozajista ztotožňuji se zásadami volebního programu KSČM pro krajské volby ve Středočeském kraji, přesto cítím určitou potřebu se k některým otázkám vyjádřit poněkud šířeji či více precizněji.


Zadlužení kraje

Žádný kraj v České republice nedokáže pracovat bez úvěrových prostředků. Důležité tedy není ani tak kolik činí dluh kraje, ale k jakému účelu  byly tyto prostředky použity. Je nezpochybnitelné, že většina těchto financí směrovala do zlepšení infrastruktury ve zdravotnictví a v dopravě. A je také zřejmé, že v nadcházejícím období bude muset kraj hospodařit mnohem efektivněji, neboť další zadlužování kraje již není možné. Je tedy na čase říci, že i krajská zdravotnická zařízení se musí naučit hospodařit tak, aby nebylo nutné je každoročně dotovat desítkami milionů korun. 

  

Evropské fondy

Musíme se naučit využívat tyto finanční zdroje mnohem efektivněji. Bohužel, stále u  mne převládá pocit, že v řadě případů jsou tyto prostředky vynakládány na zbytné projekty a skutečně vážné problémy se neřeší. Jedním z takových příkladů je např. rekonstrukce stadionu Za nádražím ve Slaném. Podle mnoha sportovních funkcionářů zcela zbytečná a nic pro slánský sport významného nepřinášející. A skutečnou potřebu sportovní haly ve Slaném tak jen odsouváme do stále vzdálenějších horizontů.


Grantové programy

Snaha vedení ČSSD po sjednocení všech grantových programů do jednoho "mustru" nepřinesla příliš pozitivních věcí. Naopak se domnívám, že tato unifikace řadě věcí spíše uškodila. V rámci práce Komise pro sport jsme navrhovali několik změn v grantové politice Středočeského kraje, především v oblasti výše investičních dotací. V uplynulém období na ně Rada kraje nikterak nereagovala. Doufám, že nové vedení Středočeského kraje bude k těmto argumentům vstřícnější.   


Středočeské poučení

Spolupráce ČSSD a KSČM v uplynulém období se v očích veřejnosti v posledních týdnech a měsících degradovala pouze na kauzu "Rath". Řada médií velmi ochotně vyzdvihovala a někdy i nadhodnocovala pomoc zastupitelů KSČM menšinové vládě ČSSD ve Středočeském kraji a nepřímo jí tak označovalo za jakéhosi "spolupachatele" všech sociálně-demokratických hříchů, z nichž ten hejtmanův byl dozajista největší. Zcela stranou v tomto předvolebním období  tak zůstala diskuse o tom, co se ve Středočeském kraji za této levicové vlády udělalo dobrého. Především pak v oblasti zdravotnictví, sociální oblasti či např. pomoci menším obcím a městům, hasičům a některým dalším institucím.  

Pravdou však je, že středočeská KSČM  byla kauzou "Rath" zaskočena a jen obtížně hledala následně správný postoj a stanovisko k této kriminální záležitosti.  A pravdou je i to, že naši zastupitelé a především pak stávající vedení klubu KSČM se  v některých otázkách chovalo k vedení ČSSD,  potažmo k Radě kraje až přespříliš vstřícně či ochotně.  V mnoha případech jsme se nechali uchlácholit obecnými frázemi či materiály a nešli jsme důsledně po podstatě věci.  Důsledkem toho pak byla situace, kdy kraj de facto místo Rady a Zastupitelstva řídily  jakési paralelní struktury, které  pak mohly ovlivňovat či dokonce předurčovat některá zásadní rozhodnutí v oblastech personálních, investičních  i řadě dalších. O těchto strukturách jsme, pravda, neměli žádné konkrétní zprávy, ale pouze nejasná tušení. Nikdy jsme však proti těmto praktikám zásadně nevystoupili a tak jsme i nepřímo napomohli tomu, co následně bývalý hejtman Rath se svými kolegy  pod záštitou Středočeského kraje rozjel.

Z mého pohledu je poučení z právě končícího volebního období  jednoduché: Již žádné "laciné" bianco šeky nějaké další menšinové krajské vládě. Podle výsledků voleb může KSČM přijmout buď plnou odpovědnost za svá rozhodnutí, tj. podílet se přímo na řízení kraje. Nebo nebude mít žádnou takovouto odpovědnost a bude opoziční stranou.    

  

L.Peška

kandidát KSČM do krajského zastupitelstva


Další související články:

Sport je nejlepší řešení