SLÁNSKÉ NOVINY

Vypleněné město

2014-03-01 08:32:14, - redakce

Se svým stanoviskem půjdu rovnou k jádru věci. Stav zadluženosti našeho ještě nedávno poměrně bohatého města je velmi neutěšený, až katastrofický.

Naprostá ignorance připomínek ekonoma ing. Šroma Csc, který celé volební období na toto upozorňuje nejen radu města, ale samozřejmě i zastupitelstvo, je velkou a podstatnou chybou. Nabízí se porovnání s Janem Roháčem z Dubé, který sice město vyplenil a několik konšelů upálil, přesto se město relativně brzy z této tragedie zotavilo. Jak dlouho bude trvat zotavení po více než 20ti letech vládnutí ODS spolu s koalicí ze současného stavu?

Co se i přes zadlužení města neudělalo nebo nedotáhlo do konce? 
Především obchvat města. Ještě zhruba před deseti lety ideální výchozí pozice pro realizaci nám nahrávala. Vedení města, kraje p.Bendl, předseda vlády p. Topolánek, poslanec ČR slaňák p. Tlustý, tehdy ještě velmi zadobře s předsedou vlády - všechno ODS. Další, životně důležitá stavba - čistička odpadních vod. Bez její rekonstrukce nám hrozí od EU sankce a stop dalšímu rozvoji města. Zde se opět jedná o stamilionové částky s problematickou dotací. Obnova historického středu města - jenom vypracování studií už stálo kolem 10ti milionů Kč. Realizován byl pouze zlomek. Sice opravená, ale neužívaná, tudíž chátrající budova bývalého hejtmanství (ONV). Z části rekonstruovaný hotel Grand - nikoliv dnes už hotel, vlastně ani restaurace a zdevastovaný jeho zadní trakt s bývalým kinosálem. Jak vypadá lesopark Háje. Dendrologická studie stála sice jen 180 tisíc, leží někde v šuplíkách na MÚ už skoro 8 let. Atd...

O tom, co se podařilo, podrobně informovala Slánská radnice. Ta byla vylepšena barvou a najata byla za 18 tisíc měsíčně virtuální šéfredaktorka. To stálo statisíce. Před ní i po ní její práci zastali pracovníci MÚ pod vedením tajemníka, řekl bych i lépe. Atmosféra v ODS značně napomohla stavu, ve kterém se nacházíme. Z vedení města byli odstraněni nebo "odejiti" odborníci, převážně s VŠ vzděláním. Bohužel jich nebylo málo. Např. Dr. Richtr- právník, Ing. Frolík- významný podnikatel, Ing. Bartoníček - místostarosta zasvěcený do praktik na MÚ, paní Jiráňová - ředitelka spořitelny, paní Slapničková - následně po paní Zachové nejlepší vedoucí finančního odboru. Tak bych mohl pokračovat dalšími osobnostmi. Do této souvislosti zapadá i v podstatě odmítání právní pomoci Mgr. Berkovce, poslance ČR, který je ochoten pomoci řešení obrovského problému zhruba za 100 milionů Kč, kterým je parkovací dům.

Za to, že bylo možno město řídit takovýmto způsobem, můžeme i my, občané. Posledních komunálních voleb se účastnilo pouze 42% voličů. Je to až neuvěřitelné a velká chyba, že se tak velké množství našich spoluobčanů nechalo odradit a uchýlilo se do pasivity.

Snaha o zvolení nového starosty, prakticky půl roku před volbami, dle nejen mého názoru, je naprosto zbytečná. Jiná, i větší města kolem nás, bývalá okresní, mají pouze jednoho místostarostu. U nás museli být dva. Pro rozpočet města to není bezvýznamné finanční zatížení. Co se změní na situaci u nás volbou nového starosty a místostarosty, kteří nemusí být na podzim vůbec do zastupitelstva zvoleni? Navíc by byli zvoleni zastupiteli ODS a koalicí, tedy těmi, kteří dovedli město tam, kde se dnes nachází.

Mgr. Stanislav Švarc

zastupitel