SLÁNSKÉ NOVINY

Za vysvědčení nejvíc letí klasické knihy

2019-06-25 18:52:27, - redakce

Na dovolenou si děti balí čtečky.

Četba je u dětí v Česku stále jednou z oblíbených aktivit, které se mladí čtenáři věnují ve škole i ve volných chvílích. Právě klasická kniha bývá nejčastější odměnou, kterou dostávají od rodičů za vysvědčení. Děti si v tomto období často také knihy kupují sami ze svého kapesného.  Mladí čtenáři často sledují trendy a pořizují si publikace, které jim doporučují knižní influenceři.  Vedle klasických papírových knih můžeme pozorovat také nárůst dětských čtenářů, kteří využívají elektronické čtečky.

Ty jsou ideální formou, jak si sbalit literaturu na dovolenou. Navíc jsou vhodné i pro výuku ve školách, kde mohou dětem moderním způsobem přiblížit i náročnější literaturu. Rozvoj četby u českých dětí v tomto duchu podporuje společnost Amazon projektem Kindlotéka. Školní knihovničky s klasickými elektronickými knihami instaloval zcela zdarma už v deseti základních školách v Česku včetně Základní školy Slaný na Komenského náměstí. "Nástup nových technologií se velmi silně promítá v životě dětí. Pro nás je to příležitost, jak jim zpříjemnit školní povinnosti nebo třeba zvýšit zájem o čtení. Jsme rádi, že můžeme projektem Kindlotéka školy podpořit," říká Miroslava Jozová, PR manažerka společnosti Amazon.

 Tituly knížek si vybíraly samotné školy. Zvolily si nejen klasické tituly a knihy ze seznamu povinné četby, ale i novinky z řad současných autorů. Své Kindlotéky se 18. června dočkala i Základní škola na Komenského náměstí ve Slaném. "Všude slyšíme, že úroveň čtení u dětí klesá. Já si ale myslím, že to není úplně pravda. Hodně totiž záleží i na rodičích nejen na škole. Vztah ke knížce by měli utvářet rodiče už doma, jen tak mohou ke knihám získat kladný vztah," uvádí Danuše Hatašová, učitelka ze Základní školy Slaný na Komenského náměstí. "Čtečky Kindle nám v hodinách určitě pomohou. Navíc naše děti mají rády techniku, takže to pro ně bude zajímavé a lákavé," dodala Hatašová.

"Jsme moc rádi, že společnost Amazon zavítala do našeho města, a ještě k tomu v rámci takového chvályhodného projektu. Je obecně známou skutečností, že peněz ve školství není nazbyt a jakákoli podobná aktivita je pro nás velmi cenná. Amazon tím prokázal, že pro něj ČR není jen zemí kde podniká, ale také místem, kde se aktivně zajímá o potřeby běžných lidí, jejich život a budoucnost," říká místostarosta města Slaný, který se předání také zúčastnil.


(tisková zpráva)