SLÁNSKÉ NOVINY

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy

2012-01-31 19:40:29, - redakce

Prosincové jednání městského zastupiteltva schválilo rozpočet města na rok 2012. Tento návrh, předložený vedením města, předpokládá vůbec nejvyšší schodek hospodaření města za posledních cca 50 let a to ve výši 78 milionů korun.

Pod vedením starosty Rubíka totiž město vyčerpalo za poslední 3 roky všechny rezervy, která nashromáždilo za předchozích cca deset let, především z privatizace bytového fondu a dále některých vedlejších hospodářských činností.

Navíc jsou v příjmové stránce rozpočtu započteny velmi problematické příjmy ve výši cca 50 milionů korun za prodej pozemků v lokalitě Na Hájích. Vzhledem k tomu, že zatím není znám žádný zájemce o tyto pozemky - rada města totiž rozhodla, že je odprodá pouze velkému developerovi, nikoliv řadovým občanům města, může se stát, že schodek hospodaření města přesáhne letos i 100 milionů korun.  Starosta Rubík však prosazuje i řadu naprosto šílených investicí v čele s megalomanským parkovacím domem. I ten se totiž staví de facto na dluh, a tak náklady na jeho výstavbu přesáhnou 100 milionů.   

Města Slaný si tak pro udržení všech plánovných projektů a činností musí vzít obrovskou půjčku, kterou bude splácet odhadem dalších 15 let. Pokud město vůbec najde finanční ústav, který mu bude chtít takovéto peníze půjčit. Z hlediska ekonomických bankovních ukazatelů a kritérií je na tom  totiž nyní Slaný nejhůře za posledních 20 let. Dá se tedy předpokládat, pokud se najde nějaká finanční instituce ochotná městu půjčit desítky milionů, že podmínky úvěru budou pro město krajně nepříznivé.

Jako naprostý ekonomický diletantismus hodnotí místní podnikatelé skutečnost, že město nabízí pozemky na Hájích právě v době, kdy na trhu realit panuje dlouhodobá recese. Přitom není vůbec zajištěna možnost připojení případné nové výstavby rodinných domů na městskou kanalizaci. Potřebná rekonstrukce čistírny odpadních vod, která je nezbytná pro povolení výstavby dalších objektů ve Slaném se totiž ještě ani pořádně nezačala připravovat a nejsou na ní ani zajištěny nezbytné finance - minimálně dalších cca 200 milionů korun.   

 

A tak spíše než uvážlivého hoposdáře připomíná vedení města zoufalce, který se snaží získat jakékoliv peníze stůj co stůj.